Hlavní obsah

Frýdek-Místek upravil pietní místo v Lískovci

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení města zvýšilo atraktivnost i důstojnost pietního místa ve Frýdku-Místku Lískovci, kde se nachází pomník pěti obětem fašismu. Poté, co nechalo opravit památníky, včetně bludného balvanu a žulového kvádru s nápisovou deskou, byla zde v minulých měsících upravena také zeleň.

Foto: magistrát F-M

pietní místo - Lískovec

Článek

 „Vzrostlé túje byly z důvodu zasahování do ochranného pásma vysokého napětí pokáceny a nahrazeny třiceti kusy tisů červených. Odstraněny byly i staré a nevzhledné lampy veřejného osvětlení,“ řekl Jaroslav Zezula z odboru životního prostředí a zemědělství, který má ve své kompetenci i starost o pomníky a válečné hroby. Úpravy si z městské kasy vyžádaly 79 tisíc korun. 

Pietní místo se nachází na odlehlém místě poblíž trati v Lískovci. Pomník pěti obětem fašismu - Josefa Lichnovského, Zdeňka Žáčka, Jana Ermise, Josefa Drozda a Bohumíra Janáčka, kteří zde byli veřejně oběšeni 3. září 1943 sestává ze tří částí. První tvoří pět žulových sloupů ve tvaru kvádru, na jejichž čelní straně je uchycena tabulka se jménem oběti. Druhá část památníku je tvořena velkým bludným balvanem, na kterém je vytesáno datum popravy a třetí část tvoří žulový kvádr umístěný na betonovém podstavci s připevněnou nápisovou deskou „Padli, abychom mohli žít“.

„Na území statutárního města Frýdek-Místek se nachází celkem 23 válečných hrobů a pietních míst. Město každoročně vynakládá finanční prostředky na zajištění pravidelné údržby 16 válečných hrobů a pietních míst, která zahrnuje úpravu zeleně, výsadbu květin a úklid okolí. V případě potřeby investuje také do oprav válečných hrobů a pietních míst, aby sloužily jako historický odkaz pro budoucí generace,“ doplnil primátor Michal Pobucký s tím, že o zbývajících sedm válečných hrobů a pietních míst pečují jejich vlastníci.

Pomník pěti obětem fašismu ve Frýdku-Místku – Lískovci je válečným hrobem dle zákona o válečných hrobech a pietních místech. V Centrální evidenci válečných hrobů vedené Ministerstvem obrany ČR je evidován pod číslem CZE8106-7857. Pomník se nachází na pozemku parc. č. 3701, k. ú. Frýdek (viz MAPA), a byl postaven na místě popravy pěti spolupracovníků skupiny Jiskra, kteří zde byli dne 3. 9. 1943 veřejně oběšeni v odvetu za sabotážní akci odbojové skupiny Lvice. Statutární město Frýdek-Místek si začátkem září každoročně připomíná tuto tragickou událost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám