Hlavní obsah

Frýdek-Místek přidělil Slezanu dotaci na zachování fasád

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Frýdku-Místku rozhodli o poskytnutí neinvestičních dotací ve výši 516 500 korun na regeneraci tří objektů společnosti Slezan s historickou nebo historizující fasádou. Jedná se o objekty v ulicích Těšínská, Beskydská a budovu u vlakového nádraží.

Foto: magistrát F-M

Slezan - fasády

Článek

„Nechceme, aby při jejich opravách docházelo k jednoduchému obalení obvodových zdí polystyrenem a nanesením nové omítky, ale naopak chceme, aby nová fasáda měla historizující charakter s architektonickými prvky dané doby, aby zapadala do okolního prostředí a podobně, což je samozřejmě spojeno se zvýšenými náklady, které lze částečně uhradit právě z městského dotačního programu,“ řekl Karel Deutscher.  

Třípodlažní budova na ulici Těšínská dozná změn v rámci odstranění nevyhovujících a dodatečně osazených prvků a konstrukcí, zazděny budou některé průrazy zdi a opravou projde i fasáda části budovy. Celkové náklady na tyto úpravy jsou vyčísleny na 980 600 korun, dotace města je 294 100 korun.

V souvislosti s obnovou průmyslového areálu na ulici Beskydská 1488 bude opravena plastika na fasádě čelní zdi budovy, celá budova získá novou fasádu, ale i nová okna a dveře, zároveň budou odbourány i dodatečné přístavby.

V tomto případě činí podpora města zejména v souvislosti s úpravou plastiky a fasády 150 400 korun z celkových nákladů na úpravy ve výši 501 500 korun. U skladu bavlny v blízkosti vlakového nádraží budou odstraněny náletové dřeviny ze zdiva, opraveny a doplněny parapetní a římsové plechy i okapy a odstraněna bude i provizorní přístavba jednoho boxu. Náklady na tyto úpravy jsou vyčísleny na 240 200 korun, město se na jejich úhradě bude podílet částkou 72 000 korun.  

V programu bylo možné rozdělit jeden milión korun. K dispozici je tedy stále přes 480 tisíc korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám