Hlavní obsah

Frýdek-Místek pravidelně zalévá mladé stromy

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek každoročně vysazuje stovky nových stromů a tisíce keřů, které zachycují částice prachu a umí pohltit i emise z výfuků aut. Kvůli suchu muselo netradičně v tomto ročním období zahájit pravidelnou zálivku nově vysazených a mladých stromů.

Foto: TS a.s.

Zalévání stromů

Článek

Zaměstnanci městských technických služeb pravidelně zalévají stromy, které byly vysazeny nejen letos a loni, ale také na podzim roku 2016.

„Bez potřebné vláhy, které je nedostatek, protože zima byla velice chudobná na sněhové srážky, by stromy mohly zaschnout a následně uhynout. To by byla opravdu velká škoda. Denně zalijeme zhruba šedesát z celkem pěti set nově vysazených či mladých stromů. Každému dopřejeme okolo padesáti listů vody. Pokračovat v této činnosti budeme až do doby, kdy bude přirozená závlaha dostatečná,“ vysvětlil předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

Loni bylo na území města vysazeno 263 nových stromů a přes 2 500 keřů. Letos město v podobném duchu pokračuje.

„Na jaře jsme vysadili ve městě přes 70 stromů a tento měsíc ještě dosadíme téměř 1 700 keřů v lokalitách K Hájku, I. P. Pavlova, Nad Lipinou, Jiráskova, B. Václavka, Slezská, J. Božana, Příborská, Palackého, Gagarinova, Malý park, Ostravská a Vrchlického. Výsadba další stovky stromů a pěti set keřů bude následovat na podzim v dalších lokalitách města,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že zejména na sídlištích jsou od letošního roku vysazovány esteticky vhodnější keře, například štědřence, třezalky, ibišky a podobně.

Rok od roku město rozšiřuje také květinovou výzdobu. Rozkvétají nejen kruhové objezdy, parky, náměstí a jejich okolí, ale záhony vznikající kolem frekventovaných komunikací. Nové letničkové záhony z výsevu byly založeny v Místku v lokalitách před gymnáziem, u křižovatky na ulici J. Opletala, v Koloredovském parku a ve Frýdku poblíž Kauflandu a na ulici Bruzovská poblíž nemocnice.

Na přelomu května a června začne také výsadba trvalek, které budou zdobit až do podzimu nejen záhony v různých částech města, ale také kruhové objezdy, náměstí a sloupy veřejného osvětlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám