Hlavní obsah

Frýdek-Místek otevřel unikátní skatepark

Novinky, Jana Matějíková

Příznivci kolečkových sportů ve Frýdku-Místku se dočkali. Dnes odpoledne byl oficiálně otevřen a zprovozněn zbrusu nový a unikátní skatepark, který vyrostl za železniční tratí vedle slezanského škvárového hřiště, naproti haly Polárka.

Foto: Jana Matějíková

skatepark

Článek

„Nově vybudovaný skatepark je bezplatně veřejně přístupný a jako takový je jedním z největších v Česku a je prvním svého druhu, který má krytou bazénovou část. Svými parametry splňuje kritéria pro konání jak domácích, tak i mezinárodních soutěží,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Jedná se o monolitický betonový skatepark rozdělený na streetovou plochu a také bazénovou část o rozloze 17,5 x 30 metrů s obloukovou střechou. Ta ochrání před sluncem i nepříznivým počasím. Streetové části dominují překážky, které jsou běžné v pouličním prostředí, tedy různě vysoké a dlouhé sjezdy, schody, zábradlí, zídky, lavičky, obrubníky a podobně. Její součástí je také betonová tribuna.

Skatepark je určen pro jízdu na skateboardu, kolečkových bruslích, koloběžce a BMX kole s plastovými koncovkami na řídítkách a plastovými pegy. V provozu bude po celý rok - v březnu od 7 do 18 hodin, od dubna do konce října do 20 hodin, v listopadu do 18 hodin a od prosince do února od 8 do 16 hodin. V případě deště a mokrých překážek, sněhu a ledu bude uzavřen. V areálu bude platit návštěvní řád, který vychází z doporučení a zkušeností s provozováním obdobných sportovišť.

„Skatepark je střežen kamerou s výkonným zoomem, která je napojena na kamerový systém městské policie. V budoucnu bychom v areálu chtěli instalovat další kamery, které by přispěly jednak k zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků skateparku, přeci jen je areál v odlehlé části města, ale také k zajištění ochrany vybavení skateparku před případnými vandaly. Chceme, aby skatepark sloužil příznivcům kolečkových sportů co nejdéle,“ doplnil primátor Pobucký.

„Věřím, že po všech peripetiích, které výstavbu skateparku provázely, od výběru místa, kdy jsme se potýkali s nevolí občanů bydlících v blízkosti navrhovaných ploch, až po výběr samotného zhotovitele stavby, protože o zakázku nebyl ze strany firem velký zájem, bude nový a moderní skatepark dalším místem ve městě, které nabídne možnost aktivního sportovního vyžití. Navíc v jeho těsné blízkosti chceme vybudovat i pumptrack,“ připomenul náměstek primátora Pavel Machala s tím, že pokud vše půjde hladce, mohla by výstavba pumptracku začít už ve druhé polovině příštího roku.

Skatepark vybudovala pražská společnost Mystic constructions, která má s výstavbou skateparků dlouholeté zkušenosti. Náklady činí 12 372 832 korun, což je o 307 tisíc méně, než byla předpokládaná cena dle projektové dokumentace.

Reklama

Výběr článků

Načítám