Hlavní obsah

Frýdek-Místek otestuje zavlažovací vaky

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek se rozhodlo vzhledem k opakujícímu se suchu v jarních a letních měsících otestovat zavlažovací vaky pro stromy. Prozatím jich objednalo deset kusů. Instalovány budou u nově vysazených stromů v ulicích 8. pěšího pluku a Palackého.

Foto: magistrát FM

Zavlažovací vak QRMCAMD

Článek

Jedná se o lokality v centru města, s panelákovou a činžákovou zástavbou a s hustou sítí komunikací, které v létě sálají teplo, a kde se přírodní vláha i z důvodu asfaltových ploch dlouho neudrží. Zavlažovací vaky jsou v takovýchto lokalitách ideálním řešením, nejsou závislé na stálém vodním zdroji, jejich instalace i obsluha je velmi jednoduchá, naplněny jsou během několika minut a následně vodu postupně uvolňují až ke kořenům stromů. 

„Cílem je zvýšit šance na ujmutí nově vysazených stromů a keřů, které potřebují dostatečnou vláhu, aby neuhynuly a aby nepřišly nazmar peníze vložené do jejich výsadby. Chci věřit, že se vaky nestanou předmětem zvýšeného zájmu vandalů nebo zlodějů, a že přinesou očekávaný efekt. V zahraničí je jejich používání zcela běžné,“ uvedl primátor Michal Pobucký s tím, že stromy fungují jako přírodní klimatizace, a proto je nutné je chránit a pečovat o ně.

Náklady na pořízení deseti zavlažovacích vaků se pohybují okolo sedmi a půl tisíce korun. Službu ale odvedou za mnohem vyšší cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám