Hlavní obsah

Frýdek-Místek oslaví 100. výročí republiky v Sadech Bedřicha Smetany

Novinky, Jana Matějíková

V pátek 28. září v Den české státnosti vyvrcholí ve Frýdku-Místku oslavy 100. výročí republiky. Konat se budou od 11 do 18 hodin v Sadech Bedřicha Smetany, které ovládne stylová atmosféra první republiky.

Foto: magistrát FM

Plakát

Článek

Doba první republiky je často spojována s nablýskanou noblesou, i když to byla také doba poválečná, spojená s bídou. V sadech u řeky Ostravice se budou pohybovat krásně upravené ženy v nabíraných i splývavých dobových šatech či kostýmcích na hlavách s kloboučky nebo čelenkami, pánové v sofistikovaných oblecích a naleštěných botách, ale taky vojáci, kteří se vrátili z první světové války nebo kameloti a flašinetáři.

Ve dvě hodiny odpoledne je připraven i průvod a ceremonie oslavující hrdé období českého národa. Chybět nebude ani hudba, na pódiu zahraje žesťový soubor, zazní i dixík a pro děti bude připravena komediantská pohádka.

Lákavá bude i výstava pod širým nebem, která připomene bitvy první světové války i poválečné období a představí významné osobnosti první republiky v čele s prvním prezidentem Československé republiky T. G. Masarykem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám