Hlavní obsah

Frýdecko-místecké technické služby jsou na zimu připraveny

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní údržbu komunikací, které jsou v majetku města, zajišťují technické služby. Již od října se chystaly na zimní období a od 1. listopadu přešly na takzvaný zimní režim, což znamená, že od tohoto data jsou plně připraveny na nástrahy zimy.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Silnice, které nejsou v majetku města (viz mapka) udržuje Správa silnic Moravskoslezského kraje.

„Veškerá technika potřebná k odklízení sněhu a údržbě komunikací je připravená vyjet do terénu. Technické služby jsou také předzásobeny dostatkem posypové soli, ve skladu v bývalých místeckých kasárnách jí mají uskladněno přes tisíc tun, z toho sto tun je navezeno jako operativní zásoba přímo v areálu technických služeb. Struskou se zásobují průběžně podle spotřeby. Zavedena je již tradičně stálá dispečerská služba zimní údržby, která je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně na telefonním čísle 558 443 213. Dispečeři sledují předpověď počasí a hlídají vývoj teplot v jednotlivých lokalitách pomocí teplotních čidel, které jsou instalovány v městských komunikacích,“ uvedl náměstek primátora Karel Deutscher.

Zimní údržba je prováděna podle operačního „Plánu zimní údržby“ schváleného magistrátem města. Obsahuje seznam jednotlivých tras plužení vozovek, technologie zimní údržby vozovek i pořadí důležitosti komunikací.

Jako první jsou ošetřovány komunikace s hromadnou veřejnou dopravou, příjezdové místní komunikace ke zdravotnickým zařízením a další významné místní komunikace. Podobně to je i s chodníky. Od stupně důležitosti se následně odvíjí doba, ve které má být zabezpečena sjízdnost komunikace. Tu stanovuje zákon o pozemních komunikacích. Plán zimní údržby popisuje také způsob, jak se mají vozovky ošetřovat, zda posypem chemickým, tedy solí, nebo inertním, tedy struskou či kamenivem.

„Inertní materiál se používá v případě, kdy nízké teploty omezují účinnost chemického posypu. Posyp inertními materiály se však neprovádí do vrstvy napadaného neuježděného sněhu. V takovém případě se zdrsňující posyp provede až po skončení plužení sněhu. V integrovaných obcích a okrajových částech města se komunikace ošetřují struskou nebo kamenivem,“ vysvětlil předseda představenstva TS a. s. Jaromír Kohut.

Technické služby (TS a. s.) zajišťují zimní údržbu téměř 352 kilometrů místních komunikací, které jsou ve vlastnictví statutárního města Frýdek-Místek, včetně komunikací v místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky, ale také v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno.

Technické služby nezajišťují zimní údržbu na silnicích, které nepatří městu (viz mapka).

Krajské silnice – ul. Bruzovská, Lískovecká, Revoluční, J. Opletala, 17. listopadu, část ulice Ostravská (od křižovatky U Rady ve směru na Sviadnov), Staroměstská, Slezská I/48, Obchodní, Palkovická, Podpuklí – UDRŽUJE Správa silnic MS kraje

Silnice ve vlastnictví státu – ul. Hlavní třída, Janáčkova, Příborská a Beskydská – UDRŽUJE Správa silnic MS kraje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám