Hlavní obsah

Francouzský Lyon má mnoho společných znaků s Prahou

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se vyplatí navštívit město, o kterém předem nic nevíme. Nečekaně překvapí zvláštnostmi staré i nové architektury, prastarou historií, místními obyčeji a pohostinností. Takový je francouzský Lyon, který však nabídne ještě něco navíc.

Foto: Jiří Šmucler

Dominanty Lyonu – bazilika Notre-Dame a malá Eiffelovka

Článek

„Lyon je druhá největší zachovalá středověká aglomerace hned po Praze,“ říká náš průvodce, aniž by tušil, že jsme Češi. Město se nachází pomyslně na křižovatce starověkých kulturních proudů a doslovně na trase kupeckých cest křižujících Francii. Za římské epochy bylo hlavním městem Galie, v 18. stol. hlavním městem tkalců hedvábí a v současnosti moderním městem s vyhlášenou gastronomií.  

Jistou podobnost s Prahou nacházíme ve staré části města na každém kroku. Po zalesněné stráni se pohybuje kabina lanovky. Na kopci se tyčí kopie Eiffelovky, která je téměř identická s tou naší na Petříně. V chrámu sv. Jana každou hodinu davy návštěvníků sledují astronomické hodiny připomínající náš orloj. Dřevěné figurky za výlohami nás upozorňují, že jsme ve městě světoznámé loutkové figurky Guignol. Po těchto podobenstvích nás ani nepřekvapí, že na programu večerního koncertu je Stabat Mater od Antonína Dvořáka.  

Historickou i architektonickou zvláštností Lyonu jsou domovní pasáže tramboule ze 4. století. Propojují paralelní ulice a vytvářejí tajemný labyrint chodeb. V období francouzské revoluce a za německé okupace byly bezpečným úkrytem či rychlou únikovou trasou. Prochází skrze malá nádvoří s galeriemi, arkádami, obchůdky a se vstupy do jednotlivých domů. Raritou tramboulí jsou spirálovitá schodiště, jakoby přilepená na stěny domů a ukončená atikou. Projít 350 tramboulí však žádný turista nezvládne.  

Nedílnou součástí místní kultury je loutkové divadlo. Figurka Guignol (šprýmař) je o 200 let starší než náš Spejbl a Hurvínek a má zajímavý rodokmen. Jejím tvůrcem byl místní zubař. Tehdejší stomatologie nebyla příliš výnosná a představovala trhání zubů zdarma a honorář jen za utišující léky. Aby přilákal klientelu, otevřel ve svém domě loutkové divadlo. Pro velký zájem vytvořil dalších padesát figurek, zaměstnal ženu a zubařinu pověsil na hřebík. Guignol byl vždy chytrý, odvážný a velkorysý.

Navštívíte-li Lyon kolem 8. prosince, budete ohromeni večerní barevnou iluminací města. Na tři stovky domů je profesionálně osvětleno v duhových barvách a v oknech ostatních domů hoří svíčky. Čtyřdenní festival světla souvisí s pověstí o záchraně města pannou Marií před morem.   

Pokud jste milovníky dobrého jídla, pak jste na správném místě, hlásají místní reklamy a nabízí lyonskou kuchyni. Ta je jednoduchá, ale zároveň sofistikovaná. Využívá regionálních produktů, savojských sýrů, ryb z čistých alpských řek, pravých uzenin bez náhražek, zeleniny z údolí Rhône a Saône a hlavně – vína z přilehlé oblasti Beaujolais, které se běžně podává jako stolní víno.  

Město Lyon si také váží svých slavných rodáků. Na počest zakladatelů biografu bratrů Lumierů se koná každoročně filmový festival, významnému fyzikovi André Amperovi byl postaven mohutný pomník a po autorovi Malého prince spisovateli Antoine de Saint Exupéry je pojmenováno místní letiště.  

Reklama

Výběr článků

Načítám