Hlavní obsah

Fotovýstava Jsme z jedné planety doprovází festival o lidských právech Jeden svět

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako doprovodný program festivalu Jeden svět od 5. do 15. dubna lze v Malé scéně v Ústí nad Orlicí navštívit také putovní fotografickou výstavu Charity ČR, která ukazuje život cizinců v České republice.

Foto: Stanislava Dvořáková

Detail fotografie na panelu výstavy JSME NA STEJNÉ PLANETĚ.

Článek

Autorem fotografií je prof. Jindřich Štreit, který objektivem zachytil příběhy tří desítek cizinců, kteří v ČR našli druhý domov. Do projektu byli zapojeni jednak migranti z blízkého zahraničí, dále i ze vzdálenější Evropy, ale také zemí zámořských či exotických, jakými je pro nás Afghánistán, Čína, Vietnam, USA, Kolumbie, Ekvádor, Uganda či Jihoafrická republika.

Ve všech případech se jedná o jedince, které osud zavál do naší země na základě studia, práce nebo z důvodu následování manžela či manželky. Postupem času zapustili kořeny v naší zemi tak pevně, že na návrat do rodné země nepomýšlejí.

Tato skutečnost zaujala dokumentárního fotografa, který vizuálně zachytil jejich současný život v momentech, které mu zúčastnění nabídli. Neznámou otázkou však zůstalo, proč se tak stalo a proč právě u nás. K řešení se připojila novinářka Martina Vašíčková, která životní osudy doplnila textovou částí umístěnou pod fotografiemi.

Návštěvníci se tak dovědí nejen o banálních zálibách a důvodech (sport, besedy v hospůdkách, pivo), ale i hluboké pohnutky představy plného, spokojeného života v spravedlivém světě, což je doloženo výroky: "Jsme tady, protože zde není válka." - "Chci tady vychovat moje děti, protože tady funguje sociální a společenský systém." - Tady jsem zapustil kořeny, kde jinde bych měl být pochovaný?"

Cyklus je součástí projektu Charity ČR Pozitivní obraz cizinců v ČR, který organizuje od roku 2011. Na zahájení výstavy přítomný autor Jindřich Štreit, který se soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti od roku 1990, upozornil i na další plány. Přítomné seznámil s prodejným katalogem vystavených panelů, kdy autoři chtějí oslovit zobrazené cizince o zasazení stromu. Tak by byl vytvořen ojedinělý park vypovídající o jejich plnohodnotném životě v naší zemi bez jakýchkoli znaků xenofobie.

Mimo výstavy již jako doprovodný program byl uskutečněn benefiční koncert pro sedmiletého Míšu Bednáře z Dolní Dobrouče, kdy výtěžek bude věnován na financování jeho léčby Duchennovy svalové dystrofie. Na vystoupení se podílela místní mladá skupina Butterfly and Hurricanes  a parta mladých kluků W.A.F. z Vysokého Mýta.

Na Mírovém náměstí je od 5. do 15. dubna instalován další charitativní projekt zaměřený na problémy s EB, tzv. nemocí motýlích křídel.

Pro návštěvníky Malé scény je po celou dobu konání festivalu připraven prodej fair trade kávy a výrobků z chráněné dílny v Namibii.

Od středy 10. dubna bude promítnuto osmnáct filmů Mezinárodního festivalu zaměřených na snášenlivost a otázku chudoby. Poslední den (14. dubna) to budou dva české snímky s velice diskutovaným tématem odsunu sudetských Němců Hra o kámen a s problematikou romské menšiny Na divokém severu.

Projekce místně vybraných dokumentů z více než sta připravených reportáží se uskuteční ve vybraných 41 městech po celé ČR a její součástí budou besedy s tvůrci filmů, osobnostmi veřejného života a s odborníky daných témat.

Reklama

Výběr článků

Načítám