Hlavní obsah

Fotosvět cestovatelky a mořeplavkyně Aleny Pirklové se představil v Roškotově divadle

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc leden je v Ústí nad Orlicí ve znamení četných výstav. Klubcentrum přispělo Fotosvětem Aleny Pirklové, který byl zahájen vernisáží 16. ledna ve foyer Roškotova divadla a doprovodnou výstavou umístěnou v budově Malé scény.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vernisáž fotografií cestovatelky Aleny Pirklové ve foyer Roškotova divadla uvedl ředitel Klubcentra Karel Pokorný.

Článek

Mráz v okna duje, v světnici teplo u kamen...Tak se dnes již v relativně dávné době scházely sousedky na přástky spojené s vyprávěním různých historek i se strašidelným obsahem.

Jakoby v podvědomí tohoto zvyku přistoupilo Klubcentrum v Ústí nad Orlicí k uspořádání společenského zimního podvečera v moderním prostředí současné doby, s vyprávěním tentokrát dobrodružným.

Aktéry se stali členové hudební skupiny PPS a sám ředitel Klubcentra Karel Pokorný, který uvedl na vernisáži 16. ledna Fotosvět českotřebovské cestovatelky a mořeplavkyně Aleny Pirklové.

Dobrodružná pouť byla představena po dálných zemích, tentokrát v pohodlí ve foyer Roškotova divadla. Nebyla to pouhá slova, ani pouhá písemná podání, ale děj se odehrával na fotografiích jako ve skutečnosti.

Návštěvníkovi bylo umožněno poznat skalní masiv Sigirie na Srí Lance, Seychely a ostrov Praslin Coco de Mer, Tahiti, poušť v Namibii a nejvyšší písečnou dunu, v Botswaně exotická zvířata ze safari a národních parků - leoparda a slony, v Austrálii klokaní rodinku, jezero Titicaca v Peru včetně krojovaných vesnických oslav.

Příjemným posezením v Roškotově divadle však nabídka cest celým světem nekončí, vždyť Alena Pirklová navštívila téměř čtyři desítky zemí různých koutů světa, od nádherného pobřeží Francouzské Polynésie až po vysokohorské štíty drsného Nepálu.

Ve výstavním sále Malé scény lze pokračovat prohlídkou dalších jednadvaceti fotografií štítů velehor, padající laviny, Viktoriiných vodopádů a její další velké lásky - moře a plachtaření. K poznání se nabízí plavba Baltickým a Severním mořem, Tichým a Atlantickým oceánem, přeplutí ve dvou Severního Atlantického oceánu na desetimetrové plachetnici, účast s  australskými jachtaři na závodech Sydney - Hobart.

Neméně obdivuhodný je způsob cestování. S batohem na zádech projela transibiřskou magistrálu, od Bajkalu do Číny, pěšky absolvovala horské túry, Afrikou projela s pěti kamarády 10 000 km automobilem Volkswagen Caravelle, plavili se na dřevěných plavidlech i parníkem. Spali ve vlastních stanech, setkali se s jedovatým hmyzem, škorpiony a hady.

Prostě zajímavá poznání a prožitky by vydaly na vyprávění mnoha večerů a tak aspoň příběhy skryté ve fotografiích budou k návštěvníkům promlouvat do 15. února, vždy v čase konání akcí v divadle.

Závěrem Alena Pirklová dodala: „Podařilo se mi splnit své sny a to, že někoho dalšího tyto prožitky zajímají, je velice příjemné - všem za účast na výstavě děkuji. Přesto se mi ale stýská po vůni moře a tak doufám, že i v roce 2017 se budu moci vydat na další cesty.”

Reklama

Výběr článků

Načítám