Hlavní obsah

Fotografie ze Srí Lanky, Turecka a dalších zemí jsou k vidění v Žihobcích

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Lamberské stezky v Žihobcích byla zahájena výstava fotografií Karla Pecla, které zachycují lidi, zvířata, rostliny a přírodu z nejrůznějších částí světa.

Foto: Jan Kaše

Karel Pecl při vernisáži v Žihobcích lidem vysvětloval, za jakých okolností snímky pořídil

Článek

V pátek 10. května byla v Muzeu Lamberské stezky slavnostně zahájena výstava s názvem Na cestách, na které fotograf  a zoolog Karel Pecl představuje své fotografie, doplněné texty.

Karel Pecl vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity a posléze působil 39 let v Okresním vlastivědném muzeu v Písku (resp. Prácheňské muzeum). Je spoluzakladatelem občanského sdružení Zoogeos Bohemia, které v letech 1995 až 2013 uspořádalo celkem 12 zahraničních expedic.

„Přesto, že zde vystavuji své fotografie, za fotografa (umělce) se nepovažuji. Jsem spíše poutníkem, který se s fotoaparátem a očima dokořán toulá po Zemi a snaží se zachytit co nejvíce z krás světa, aby je ukázal těm, kteří se z různých důvodů nemohou na podobná místa dostat. Proto jsou zde představeny většinou fotografie z cizích zemí, ale také několik snímků z přírody naší domoviny. To proto, aby bylo zřejmé, že krása není jen na místech exotických, ale je všude kolem nás. Když ji chcete objevit, stačí chodit do přírody i mezi lidi s pokorou, srdcem na dlani a otevřenýma očima,“ okomentoval Karel Pecl svoji výstavu.

V Žihobcích se tak můžete potěšit nejen fotografiemi krokodýlů, pavouků, gepardů, slona, ptáků, kobry, motýlů, ale také nejrůznějších rostlin. Nádherné jsou záběry přírody z Turecka, Maroka, Srí Lanky a dalších částí světa.

Karel Pecl, který při vernisáži poutavým způsobem popisoval své zážitky z cest, se nevyhýbá ani fotografování lidí. Právě tyto fotografie vhodně doplňují ostatní snímky a umocňují ve vás atmosféru exotických krajin. Například fotografie s názvem Indonéská madona zachycuje nádhernou ženu, která s milým a něžným úsměvem kojí své dítě.

U fotografií jsou i stručné texty – „Na Srí Lance jezdí na kole tolik lidí, kolik šlapající uveze. Viděl jsem i čtyři.“ „Tento mohutný samec slona afrického nám chvíli vyhrožoval kýváním hlavy a máváním ušima, a když jsme nereagovali, zaútočil.“

Výstava bude pro veřejnost přístupná až do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám