Hlavní obsah

Fotografické špičky české avantgardy v Jelení Hoře

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní galerie Liberec v renovované budově městských lázní je pátou největší galerií v tuzemsku, a to jí umožnilo rozšířit její aktivity. Významnou je mezinárodní spolupráce s německými galeriemi nebo galerií v polské Jelení Hoře, kde vystavuje fotografie naší avantgardy ze sbírek společnosti PPF ART.

Foto: Milan Turek

Skleněný jelen je symbolem města z Podkrkonoší a zároveň i jeho historické zaměření

Článek

V prvním srpnovém týdnu Liberečtí představili v polské galerii BWA (Biuro Wystaw Artystycznych) díla více než stoleté české i slovenské fotografie. Soubor fotografií je umístěn v sídle galerie naproti jelenohorské radnice.

Liberecká galerie sem přivezla fotografie ze soukromé sbírek společnosti PPF ART. Polské veřejnosti jsou zde prezentováni průkopníci umělecké fotografie jako Josef Sudek, František Drtikol nebo Jaromír Funke a Jaroslav Rössler.

Vernisáž výstavy se potkala s neuvěřitelným zájmem obyvatel Jelení Hory, což ukázala i přítomnost primátora Jerzy Łużniaka. Zajímavý výklad k výstavě podaly obě kurátorky Joanna Mielech a Lucie Mlynářová. Z české strany vedle ředitele galerie Jana Randáčka byla přítomna i skupina spolupracovníků liberecké galerie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám