Hlavní obsah

Fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Brně

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna připravilo v Paláci šlechtičen, Kobližná 1, výstavu černobílých snímků Jindřicha Štreita z 2. poloviny 20. století. Kurátorkami výstavy jsou Hana Dvořáková a Irena Armutidisová, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 27. dubna v 17.00 hodin.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Fotografie zachycují život malého, sociálně, místně i časově ohraničeného společenství obyčejných lidí. Nechtění protagonisté jsou adresní, časový horizont pokrývá osmdesátá léta 20. století. Záběry jsou z Bruntálska, přičemž zdejší drsný kraj měl zásadní vliv na jejich obsah.

Jako bezprostředně reagující a nikoliv nezúčastněný pozorovatel dokázal Štreit zachytit zdánlivou bezútěšnost všedních i svátečních okamžiků života obyvatel tohoto „vykořeněného“ kraje, specifického vzorku populace, která se po roce 1945 do vysídlené oblasti sestěhovala z různých koutů tehdejší republiky.

Kurátorka Hana Dvořáková uvedla, že Štreitovy fotografické kvality jsou nezpochybnitelné, ale že lze jeho snímky pozorovat i z pohledu vizuální antropologie. Je podle ní zvláštní, že se tímto pohledem dosud nikdo nezabýval. Tato výstava by tak mohla být brána jako krok k nápravě.

Autor na tiskové konferenci vyjádřil s výstavou spokojenost a přiznal: „S takovou pečlivostí, s jakou Moravské zemské muzeum výstavu připravovalo, jsem se ještě nikdy nesetkal.“ A to má za sebou již 1300 autorských výstav po celém světě.

Fotografie Jindřicha Štreita budou k vidění od 28. dubna do 1. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám