Hlavní obsah

Fotky, verše, víno, zpěv – netradiční spojení, které funguje

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výborné víno, skvělá hudba, poetické obrazy Pálavy, romantické verše – to vše jste mohli vychutnat v sobotu ve vinárně Venuše v Pavlově. Pálavská galerie vín uspořádala pro ctitele vína a umění netradiční podvečer.

Foto: Ilona Salajková

herec Svatopluk Říčánek

Článek

Vernisáž fotografií Luboše Servuse zahájil Zdeněk Janečka ze společnosti PAVLOF. Představil Servuse jako velmi pracovitého člověka, který trpí nespavostí, a díky tomu vznikají nádherné snímky Pálavy v jemném oparu červánků a vycházejícího slunce, které umocňuje nádheru vodní hladiny Mušovských jezer. Fotografie nebo spíše obrazy dýchají na diváka pestrostí barev a nálad, poetičností a klidem, který zachytila citlivá duše s láskou k této krajině.

Servus se věnuje fotografování od dětských let, od roku 1987 se fotografií živí. „Strávil jsem mnoho let na cestách po Evropě a Asii, ale pro můj životní postoj byl nejvýznamnější pobyt v Himalájích, kde jsem si uvědomil, že cestování po povrchu zemské není nezbytné, že podstatnější jsou cesty v hlubších vrstvách ducha,“ osvětluje autor.

„Jsem dojatá neotřelostí pohledu na mou rodnou ves,“ neskrývá obdiv jedna z návštěvnic. „Takto jsem ji nikdy nevnímala, zajímá mě, kde autor stál, odkud fotil. Prostě báječné.“

Divadelně poetická performance herce a básníka Svatopluka Říčánka zavedla posluchače do vinic, vinných sklípků a naladila je k pohledu na víno, jako na báseň plnou libozvučných veršů. Herec v průběhu večera recitoval ze své knihy O čem voní víno a citoval také Jana Skácela, dalšího velkého milovníka zdejšího kraje.

S dobrým vínem se snoubí i dobrá hudba. Mikulovská kapela KAZ Band celý večer hrála jazz, swing a šlágry minulých let, většina návštěvníků si společně s nimi pobrukovala a v závěru představení se v rytmu rokenrolu vinárna Venuše dokonce roztančila.

Pokud chcete shlédnout výstavu fotografa Luboše Servuse, máte čas do března příštího roku, pokud však chcete ochutnat výborné víno z pálavské oblasti, pak neváhejte. Vyberete si z několika desítek vín v netradičním prostředí tradičního pavlovského sklepa, v Pálavské galerii vín Venuše.

Reklama

Výběr článků

Načítám