Hlavní obsah

Fotbalový klub TJ Jiskra oslavil 100. výročí svého založení

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. června v areálu fotbalového stadionu v Ústí nad Orlicí probíhala u příležitosti výročí 100 let od založení fotbalového klubu celodenní slavnost s bohatým sportovním i společenským programem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Již 100 let uplynulo od založení sportovního fotbalového kllubu ve městě.

Článek

Sportovní fotbalový klub Ústí nad Orlicí byl založen 16. března 1914. Název TJ Jiskra oddíl nese od 1. ledna 1953.

V roce 1948 a 1956 se dostavily první větší úspěchy, kdy se oddíl probojoval do celostátní divize, což zopakoval ještě v roce 1985. Poté se mužstvo TJ Jiskra zařadilo mezi stálé účastníky Východočeského krajského přeboru až do roku 2002. Po pěti sezónách v divizi však přišel opět pád do krajského přeboru. Úspěšný byl až rok 2009, od kterého se ústečtí fotbalisté pravidelně umisťují na horních místech divizní tabulky.

Informaci o současném stavu ústeckého fotbalu doplnil předseda oddílu Roman Langer. Sportovní formu zhodnotil jako slušnou, budoucnost oddílu však spočívá v dlouhodobé práci s mládeží. Oddíl nyní pracuje s třemi družstvy elévů, dvěma družstvy mladších a starších žáků, s dorostem A a B, který je propojen s Řetovou a juniorkou. Každé družstvo má 15 až 18 hráčů.

Pro úspěch je ovšem potřeba vytvořit i dobré ekonomické a technické podmínky. Oddíl má dva travnaté stadiony, na zápasy chodí průměrně kolem dvou až tří set lidí. Údržba celého fotbalového areálu je však značně finančně náročná, a proto závislá na sponzorech.

Zásluhu na dobrých výsledcích mají pak především četní dlouhodobí funkcionáři a hráči. Ti byli za svoji práci pro ústecký fotbal oceněni, kdy po slavnostním zahájení byly předány pamětní listy zasloužilým členům oddílu.

Hlavní program byl sestaven zejména z přátelských utkání, kdy se dopoledne představila přípravka, mladší a starší žáci a dorost.

Zlatým hřebem, který upoutal pozornost pamětníků z řad funkcionářů a obecenstva, bylo exhibiční utkání staré gardy proti borcům z roku 2002, kteří dokázali postoupit do divize.

Dalším zajímavým exhibičním utkáním byl zápas ústeckého "A" týmu proti výběru hráčů, kteří proslavili Ústí nad Orlicí.

Na skončení sportovní části oslavy výročí navazoval společenský večer s hudbou a tancem za doprovodu hudební skupiny Šedous band. 

Reklama

Výběr článků

Načítám