Hlavní obsah

Fojtství v Jasenné: přitažlivý turistický cíl i nová národní kulturní památka

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné je nejlépe dochovanou stavbou svého druhu na Valašsku. V roce 2012 bylo oceněno jako Lidová stavba roku Zlínského kraje, ve středu bylo prohlášeno národní kulturní památkou.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Fojtství v Jasenné

Článek

Mikuláštíkovo fojtství je dřevěný patrový roubený dům z roku 1748 s pavlačí na průčelí a rozsáhlým hospodářstvím. Budovu fojtství postavil erbovní fojt Jiří Mikuláštík. Role fojta, který byl správcem obce, se promítá také do dispozice fojtství a jeho jednotlivých místnosti, takže v interiéru, kde je instalována historická expozice, neschází ani kamenné vězení.

V blízkosti Mikuláštíkova fojtství stojí socha Portáše, dílo sochaře Stanislava Mikuláštíka z roku 1941, která připomíná, že počátkem 18. století byl fojt Jiřík Mikuláštík také portášským hejtmanem a fojtství bylo portášskou stanicí.

O tom více vypovídá 7 km dlouhá Portášská naučná stezka. Ta seznamuje s tragickým osudem obyvatel Oškerových pasek za 2. světové války a se  slavnou portášskou historii Jasenné. Stezka končí na vrchu Vartovna (651 m n. m.) s 37 m vysokou kovovou rozhlednou, která je postavena na místě, kde dříve portáši vartovali - hlídkovali.

Jasenná je tak zajímavým tipem na výlet. Obec leží 6 km severovýchodně od Vizovic na svazích Vizovických vrchů. Mikuláštíkovo fojtství najdete v horní polovině obce u katolického kostela.

Po prohlídce objektu a historické expozice se vydejte po Portášské naučné stezce na vrchol Vartovny a prohlédněte si krajinu z "Valašské Eifelovky". K sestupu využijte žlutě značenou trasu, která směřuje do sedla Sirákov, kde je zastávka autobusu i možnost občerstvení.

Fojtství je otevřeno od dubna do října denně, prohlídku je nutno telefonicky domluvit (+420 732 141 768, paní Turková), rozhledna je přístupná celoročně.

Na Východní Moravě stojí budova fojtství také ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Zde se jedná o repliku objektu z Velkých Karlovic, přičemž originální dům, který je národní kulturní památkou od roku 2010, jeho majitelé dosud užívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám