Hlavní obsah

Firmy potřebují kvalifikované řemeslníky, učňové i studenti mohou získat stipendia

Novinky, Vladimíra Krejčí

Úbytek zkušených a nedostatek mladých řemeslníků a techniků se stává závažným problémem na Šumpersku. Upozornil na něj Den řemesel, uspořádaný Střední školou železniční, technickou a služeb (SŠŽTS) ve spolupráci se společností Pars nova.

Foto: Vladimíra Krejčí

Irena Jonová (vlevo) a Lucie Novotná vítaly návštěvníky Dne řemesel na šumperském Točáku.

Článek

Šumperský Točák o víkendu ožil pestrou přehlídkou žákovských prací i aktivit, které představily nabízené studijní obory. Návštěvníci obdivovali model železnice s projíždějícími vláčky, kdo chtěl, nechal se učesat budoucími kadeřnicemi, zájemci si mohli vyzkoušet šikovnost svých rukou v nejrůznějších profesích. Pomáhali a radili jim učňové a studenti pod vedením svých učitelů. 

„Naší firmě, která je součástí skupiny Škoda, scházejí zaměstnanci. Loni jsme sháněli stovku lidí, v následujících letech mnoho pracovníků odejde do penze, potřebujeme novou krev,“ vysvětlila Lucie Novotná, personální ředitelka Pars nova. 

Nejžádanější kvalifikací v tomto závodě je mechanik opravář kolejových vozidel. Neobejde se však ani bez strojních mechaniků, elektromechaniků, obráběčů kovů, instalatérů, truhlářů, dispečerů a mistrů. 

„Ze statistiky úřadu práce vyplývá, že v kraji chybí 450 prodavačů, devět stovek volných pracovních míst je pro kvalifikované dělnické profese ve strojírenství, hlavně pro soustružníky, svářeče, obráběče, elektrikáře. Je to právě naše škola, která poskytuje kompletní moderní vzdělání v uvedených profesích,“ doplnila Irena Jonová, ředitelka školy. 

Dobré uplatnění naleznou absolventi oboru mechanik strojů a zařízení, kteří ve třetím roce studia získají výuční list a ve čtvrtém složí maturitní zkoušku. Učňům a studentům šesti nejpotřebnějších oborů Pars nova poskytuje od druhého ročníku stipendium ve výši 1500 korun měsíčně. Nemalé finanční odměny je čekají také za práci v rámci studijní praxe. Stipendia mohou získat žáci a studenti celkem dvanácti učňovských i maturitních oborů SŠŽTS. 

„Škola má v regionu dobrou pověst a je mezi žáky a jejich rodiči žádaná. Do letošních prvních ročníků nastoupilo 231 žáků, včetně studentů nástavbových oborů. Takového počtu  jsme dosáhli díky systematické, dlouhodobé práci se zaměstnavateli, základními školami a rodiči. Značný počet žáků přichází ze škol v Rudě nad Moravou, z Bohdíkova, z Rapotína, což je i výsledek spolupráce se základními školami v rámci projektu Olomouckého kraje Podpora technického a přírodovědného vzdělávání,“ uvedla ředitelka Jonová. 

Škola reaguje na požadavky trhu práce a aktualizuje vzdělávací programy tak, aby odpovídaly potřebám zaměstnavatelů, s nimiž hodlá spolupráci dále prohloubit. 

„Chceme, aby studenti v rámci středoškolské odborné činnosti řešili konkrétní problémy firmy. Svůj projekt by posléze obhajovali i v praktické části maturitní zkoušky, nejlépe v reálném prostředí výrobního podniku,“ nastínila Jonová další plány. 

Škola má za sebou řadu úspěchů. Jenom v letošním roce získala devět ocenění hospodářské komory, čtyři žáci byli navrženi na prestižní vyznamenání Talent Olomouckého kraje. Pro své žáky škola chystá soutěže a akce, které mají za cíl nejen vzdělávat, ale po všech stránkách mladé lidi rozvíjet.

Reklama

Výběr článků

Načítám