Hlavní obsah

Finský design k vidění v brněnské galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

Komorní galerie Celnice hostí od 1. září do 1. října putovní výstavu Echoes – 100 let finského designu a architektury, kterou připravilo Velvyslanectví Finska v ČR jako součást oslav sta let nezávislosti Finské republiky.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava Echoes v galerii Celnice

Článek

Výstavu zahájila Její Excelence Helena Elisabet Tuuri, velvyslankyně Finské republiky v ČR. Plakátová výstava prezentuje osm hlavních témat, jejichž východiskem je pozoruhodná finská příroda a společnost, např. tradice a modernita, ticho, světlo a tma či rovnost.

Muzeum Brněnska přidalo téma "Finsko před vyhlášením nezávislosti v roce 1917: dějiny a umění". Tyto panely přibližují historické okolnosti předcházející osamostatnění Finska a éru takzvaného zlatého věku finského umění na přelomu 19. a 20. století. 

K vidění jsou také zajímavé publikace a některé ikonické předměty finského designu 20. a 21. století – od nůžek, přes nádobí až po jednu z nejznámějších značek mobilních telefonů - Nokii.

Přijďte se do galerie Celnice obdivovat finskému umu a zručnosti a nalaďte se tak na vlnu oslav sta let samostatnosti státu, které příští rok čekají i Českou republiku. Galerie Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně je bezbariérová, volně přístupná, a to vždy od úterý do neděle v čase 10 až 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám