Hlavní obsah

Finálové kolo recitační soutěže základních škol Příbramska zná své vítěze

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně pořádají základní školy Příbramska recitační soutěž, jejíž vítězové postupují do finálového kola probíhajícího tradičně v prostorech Památníku Karla Čapka ve Staré Huti. V letošním roce o vítězství bojovala téměř třicítka těch nejlepších z osmi základních škol. A my známe vítěze.

Foto: Tereza Todorová

Účastníci soutěže

Článek

Přehlídka těch nejlepších

Finálového kola recitační soutěže Příbramska se mohou účastnit pouze vítězové jednotlivých školních kol. Na Strži, jak se Památníku Karla Čapka ve Staré Huti také říká, už tudíž probíhá souboj těch nejlepších malých recitátorů. V pátek 10. června se finálového regionálního kola recitační soutěže prvního stupně základních škol zúčastnila téměř třicítka finalistů z osmi základních škol. O umístění na příčkách vítězů bojovali zástupci ZŠ Mokrovraty, ZŠ Příbram Jiráskovy Sady, ZŠ Stará Huť, ZŠ Nová Ves, ZŠ Tochovice, II. ZŠ Dobříš, ZŠ Nový Knín a ZŠ Dobříš Komenského. Do poroty zasedl herec a režisér Ondřej Kepka, ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová a Tereza Todorová.

Porota neměla vůbec lehký úkol, konkurence byla letos opravdu veliká. Zazněla pestrá kombinace básní, nechyběly například básně Jiřího Žáčka nebo Jaroslava Seifrta. Finalisté volili často velmi dlouhé a obtížné kusy, přesto si s nimi s přehledem poradili, pro porotu tak bylo značně náročné určit vítěze.

Známe vítěze!

V první kategorii (1. + 2. třída) zvítězil Jaromír Štohanzl, druhé místo obsadil Eric Agulár a třetí místo Veronika Švestková. Ve druhé kategorii (3. + 4. třída) zvítězila Klára Horčičková, druhé místo obsadila Alžběta Palasová a třetí místo Kristýna Podrázská. Ve třetí kategorii (5. třída) zvítězila Agáta Suková, druhé místo obsadil Kamil Balwar a třetí místo Martin Cibula.

Knižní ceny do soutěže věnovalo knihkupectví a nakladatelství Pistorius & Olšanská z Pražské ulice v Příbrami. Památník Karla Čapka připravil pro vítěze jednotlivých kategorií skleněné sošky Dášeňky a Pudlenky. Ředitelka Památníku Kristina Váňová na závěr vítězům pogratulovala a všem ostatním poděkovala za krásné výkony: "Karel Čapek by měl z vašich výkonů jistě radost a kdoví, jestli se mezi vámi neskrývá další básník a spisovatel, který osloví celý svět."

Obdiv a poděkování patří nejen malým recitátorům, ale také jejich učitelskému sboru, který je na soutěže připravuje v rámci výuky českého jazyka nebo dramatických kroužků. "Aktivity tohoto druhu si rozhodně zaslouží pozornost, a právě proto už po léta Památník Karla Čapka tuto soutěž zaštiťuje," prohlásila Kristina Váňová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám