Hlavní obsah

Filmové klapky ozdobily pražskou Hybernii

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní umělecká díla od předních českých výtvarníků ztvárněná na filmové klapce jsou k vidění v Divadla Hybernia. Výstavu Salonu filmových klapek zde ve středu zahájila symbolickým klapnutím výtvarnice Kateřina Miler. Klapky budou v Praze do 19. dubna, poté se přesunou do Evropského parlamentu v Bruselu.

Foto: Zlín Film Festival

Kateřina Miler zahajovala výstavu svojí klapkou s krtečkem.

Článek

Mezi hosty nechyběli autoři a tradiční spolupracovníci projektu, jako například Kristián Kodet, Jaroslav Němeček, Světlana Žalmánková a řada dalších. Zahájení výstavy si však nenechali ujít ani mladí herci Zdeněk Piškula a syn Ivana Trojana, Josef Trojan, nebo také Vlastimil Harapes, Zuzana Bubílková a Dana Morávková, která vernisáží provázela.

Letošní kolekci Salonu filmových klapek, která je již po jednadvacáté součástí Zlín Film Festivalu – Mezinárodního festivalu pro děti a mládež, tvoří 146 originálních děl. Jedním z nich je i klapka s legendárním Krtečkem, kterou již po osmé věnovala nadačnímu fondu FILMTALENT ZLÍN výtvarnice Kateřina Miler, která se pravidelně se do projektu zapojuje a před lety v podstatě navázala na tvorbu svého otce, Zdeňka Milera.

„Táta ve Zlíně začínal u kresleného filmu a moc mu záleželo na tom, aby se právě kreslený film rozvíjel a podporoval. A já to cítím podobně,“ vysvětluje Kateřina Miler a dodává, kde čerpala inspiraci na letošní motiv. „Minulý rok bylo 60. výročí „Krtka“ a paní „Krtečková“ mu loni na klapce předávala dárek. Tak mě napadlo, že by jí letos mohl poděkovat růžičkou.“

Právě podobné dětské motivy, třeba jako je Krteček si pro tvorbu klapek volí celá řada z jejich autorů, protože patří společně s filmovou tématikou mezi dražiteli velmi oblíbené a vyhledávané.

Tradiční aukce klapek se uskuteční v neděli 27. května 2018 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 58. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům.

Hned v pondělí 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), které budou z výtěžku z aukce podpořeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám