Hlavní obsah

Filmové klapky budou už brzy k mání

Novinky, Kateřina Martykánová

Krteček a autíčko, Saxana, Zdeněk Svěrák s kosou nebo kouzelná klubíčka Hermíny Týrlové - to jsou jen některé z mnoha motivů dřevěných filmových klapek, které pro letošní festival zpracovali výtvarníci. Jejích kompletní sbírku můžete navštívit v přízemí zlínského Zlaté jablka už jen do pátku 3. června.

Foto: Zlaté jablko

Klapky jsou k vidění ve Zlatém jablku už jen do pátku

Článek

Všech 131 filmových klapek bude již pozítří zařazeno do veřejné dražby. Ta se uskuteční v pátek 3. června od 14. do 19. hodiny, letos poprvé v sále č.1 multikina Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku. Klapky budou draženy podle předem stanoveného pořadí a do aukce se může zapojit každý kdo si za vratnou zálohu 500 Kč zakoupí dražební číslo a je starší 18 let.

Mezi známá jména umělců, kteří po svém ztvárnili černobílé klapky a vytvořili z nich tato originální díla, patří například Zdeněk Miler, Iva Hüttnerová, Jan Saudek, Boris Jirků, Olbram Zoubek, Miloš Nesvatba a další. Výtěžek dražby stejně jako v předchozích letech podpoří filmovou tvorbu studentů Filmové školy Zlín

Minisalon - Filmové klapky je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu již od roku 1998. Počet vystavovaných klapek se od vzniku projektu zvýšil několikanásobně, stále větší je i výtěžek z dražby. Od roku 1998 vytvořili umělci na 1336 klapek, jejichž celkový výtěžek přesáhl částku 18.mil. Kč.

V roce 2010 byla nejúspěšnější klapka Krtek a kalhotky od Zdeňka Milera vydražená za 170 000 Kč. Úspěšným autorem, jehož klapky se již tradičně draží za jedny z nejvyšších částek a několikrát se v minulosti stal i Králem klapek, je i zlínský výtvarník Maroš Churý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám