Hlavní obsah

Filmaři vyhledávaný skalní hrad Valečov zve k návštěvě celoročně

Novinky, Petr Hejna

Jako většina podobných skalních hradů, dochoval se Valečov do dnešních časů jako zřícenina. K jeho atraktivitě přispívají i blízké Valečovské světničky, a známě Drábské světničky jsou vzdálené jen pár kilometrů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Původní hrad byl vystavěn na pískovcové skále, kde kromě pro skalní hrady prvotního materiálu bylo použito rovněž obvyklé dřevo, to jak pro další budovy, tak na palisády.

První písemná zmínka pochází z období let 1316 -1318, kdy probíhaly boje mezi majiteli valečovského statku Valečovskými z Valečova (v tu dobu to byl Bartoš starší z Valečova se svým synem Bartošem mladším) s jejich sokem Vokem z Rotštejna, rodově spřízněným s Valdštejny. Zemským soudem bylo později roku 1324 dáno za pravdu ve sporu o majetek Bartošovi staršímu z Valečova.

Éra válek husitských nahrála pozdějším Valečovským v řešení problémů s državou jejich sídla cisterciáckým klášterem Hradiště, a tak oproti ostatní šlechtě husitské bouře uvítali, ba dokonce bratři Bernard a Bartoš nejen za kališníky sami bojovali, ale i se osobně přátelili s vojevůdcem Žižkou, který jim plně důvěřoval a využíval je i jako poradce. Později ovládli i hrad Valdštejn, kde byl za jejich držení vězněn Zikmund Korybutovič, neúspěšný kandidát na českého krále. 

Jindřich z Vartemberka Valečov roku 1439 úlisně dobyl a vypálil, majitelku Machnu (s pro nás dnes ne až lahodně znějícím jménem) s jejími dvěma syny uvěznil na Děčíně a donutil jí k vydání hradu. Byla to vdova po jednom z jmenovaných bratří, není však dochováno, po kterém.

Později se synům majetek navrátil, a z dalších držitelů je zásadní postava Vaňka Valečovského z Kněžmosta, stoupence Jiřího z Poděbrad, který dosáhl mnoha význačných postů, jako purkmistr na Starém Městě pražském nebo podkomoří královských měst. Protože dozajista finančně nestrádal, pustil se na Valečově do budování nového zděného paláce na jednom ze čtyř skalních masivů, tvořících základ hradu. 

Zbytky hradu a zejména podhradí sloužily od časů třicetileté války jako útočiště místní chudině, skalní příbytky byly vyklizeny až roku 1892 nařízením c. k. okresního hejtmanství v Mnichově Hradišti. Klub českých turistů ze ruiny ujal roku 1914, v roce 1933 realizoval konzervaci a statiku objektu a učinil z něj turistický cíl s výkladem průvodce. Majetkem obce Boseň je hrad od roku 1994. 

Návštěvník Valečova vystoupá k vyhlídce do kraje, stejně jako sestoupí do podzemních prostor s expozicí souboru kachlů z kamen Vaňka z Valečova a archeologických nálezů ze sbírek Okresního muzea v Mladé Boleslavi. Kolem věznice a hladomorny pak po pár desítkách metrů narazí v lese na komplex Valečovských světniček (v době pořizování materiálů pro článek zde probíhalo natáčení filmu Snake Gift, takže na videu z toho českého Hobitína je jen malá část). 

Jako reálná kulisu využili filmaři objekt např. pro pohádky Lotrando a Zubejda, RumplCimrCampr, Dešťová víla, stejně jako se zde natáčely sekvence pro film podle předlohy Aloise Jiráska Poklad hraběte Chamaré s Eduardem Cupákem, či Slavné historiky zbojnické.

V září je hrad ještě, kromě pondělků, přístupný denně, od října do dubna víkendy a svátky - podrobná otevírací doba a kontakt ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám