Hlavní obsah

Filmaři na obhlídkách Uherského Hradiště: navštívili věznici i klášter

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina patnácti filmových profesionálů navštívila potenciální filmové lokace Uherského Hradiště. Prohlédli si historické interiéry v jádru města, areál bývalé věznice i barokní refektář s knihovnou františkánského kláštera.

Foto: Marek Malůšek

Účastníci Location tour po Uherském Hradišti.

Článek

„Kromě areálu bývalé věznice, jehož atmosféra je stále autentická, pro mě bylo zajímavé nahlédnutí do prostor současného archivu. Umím si je velmi dobře představit jako hotovou filmovou kulisu. Silně na mě zapůsobilo i prostředí barokního refektáře. Vytipování navštívených lokací se filmové kanceláři povedlo,“ hodnotí Jonáš Vacek z audiovizuální produkční společnosti Bumerang.

Kateřina Šafaříková, producentka ze společnosti Nutprodukce souhlasí: „Pro distribuci čerstvě dokončeného dokumentu Máma z basy hledáme zajímavá místa pro promítání, a proto mě zaujala možnost se v rámci Location tour podívat mimo jiné do bývalé věznice.“

„Od srpna 2017 budeme ve Zlínském kraji připravovat natáčení našeho magisterského filmu a akce tohoto typu nám přímo hrají do karet,“ říká o přínosu obhlídek další z účastníků a začínající filmařka Anna Jelínková. 

Právě představení netradičních nebo běžně uzavřených míst je hlavní přidanou hodnotou takzvaných Location tour neboli filmařských obhlídek. „V letošním roce je to již podruhé, kdy jsme oslovili filmové profesionály s možností prohlídky zajímavých lokací Zlínského kraje. Je to jedna z cest, jak filmařům náš region přiblížit a prezentovat jeho potenciál na konkrétních příkladech,“ uvádí Jindřich Motýl, předseda Regionálního filmového fondu, který je zřizovatelem zlínské filmové kanceláře.

Tentokrát se soustředili pouze na lokace v Uherském Hradišti. „Uherské Hradiště je jednou z našich Filmových obcí neboli měst, která jsou ochotna nabízet filmařům výhodnější podmínky. Současně zde probíhá Letní filmová škola, jejímž jsme partnerem. Výběr Hradiště se tak přímo nabízel,“ vysvětluje Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka Zlín Film Office.

 „Zpřístupnit historické prostory nebo provést městem je to nejmenší, co jsme připraveni pro filmaře udělat. Pro případné natáčení rádi poskytneme štábům patřičné zázemí. Proto jsme se zapojili do projektu Filmových obcí. Iniciativu Letní filmové školy i Zlín Film Office, kteří k nám filmaře lákají, rozhodně vítáme,“ uzavírá Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště.

Akce se konala za podpory Státního fondu kinematografie a Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám