Hlavní obsah

Film Zemský soud natáčí v Liberci německá ZDF

Novinky, Milan Turek

Snímek natáčený začátkem března v Liberci německou společností ZDF nese název Zemský soud. Jeho předlohou je kniha spisovatelky Ursuly Kerchel. Vypráví příběh židovsko-křesťanské rodiny Kornitzerových. Děj se odehrává v libereckém Liebiegově městečku a částečně i v Českém Dubu.

Foto: Milan Turek

Pohled na náměstí Města Ivanova, v pozadí bývalý kulturní dům Textilany, centrum Liebiegova městečka

Článek

Německá ZDF si nevybrala Liberec (dříve Reichenberg) náhodně. Architektura města v různých čtvrtích zůstala svým charakterem předválečná a Zemský soud je jedním z mnoha filmů pro který zvolili filmaři čtvrt liberecké Liebiegovo městečko.

Zájem o liberecké ulice nebo stavby neklesá, ročně se tu vystřídá v průměru pět štábů, v poslední době zde natáčel štáb z Číny. Rusové tvořili ve městě film o agentovi Soukromý spis generála Korotkova.

Zajímavým místům se nevyhýbá ani televize. V nedávné minulosti si jej za cíl vybrali filmaři snímku Poslední cyklista či Boží duha. V americké a kanadské produkci zde vznikalo drama Hitler: Vzestup zla. Známé jsou snímky Grandhotel a Ošklivá slečna z Ještěda nebo film Terezu bych kvůli žádné holce neopustil s Waldemarem Matuškou.

Místa pro dvě stě padesát filmů si vybrali filmaři od počátku natáčení po celém Libereckém kraji. Málo míst v naší vlasti má tolik čertů, zamilovaných princů a princezen jako Českolipsko. Lužické hory jsou nádherné až bizarními skalisky, plné jeskyní, ale také nádhernou květenou. Sem se vydávají filmaři, aby natáčeli především pohádky plné kouzel a lásky. Pekelné doly, Pusté kostely, Panská skála, Lemberk, Houska nebo Vřísek jsou místa, kde se natáčely nejznámější české pohádky.

Pískovcový lom ve Skalici u České Lípy je přírodní památkou a zimovištěm pro netopýry, ale přesto v jeho extrémně obřím podzemí v patnácti propojených sálech o celkové šířce sto deset metrů a hloubce čtyřicet metrů natočili filmaři v roce 2005 pohádku Peklo s princeznou. Podobnou rozsáhlostí se vyznačují Pekelné doly mezi Velenicemi a Lindavou v Lužických horách. V jejich útrobách, dnes přístupných i pro motocyklisty, natáčeli filmaři rozmarnou pohádku S čerty nejsou žerty.

Útočištěm prince Miroslava a pyšné princezny z roku 1952 Varhany u Práchně nedaleko Kamenického Šenova. Film vznikl na náměty pohádky Boženy Němcové. U Varhan vznikly i záběry do pohádky pro zpodobnění pohádky Christiana Andersena O Janovi a podivuhodném příteli. Tajemství staré bambitky se točilo na zámku Lemberk. Sem byl situován i významný historický film V erbu lvice z roku 1994, pojednávající o české světici svaté Zdislavě.

Dva snímky českých štábů byly filmovány v Podještědí podle románu Karoliny Světlé Kříž u potoka z roku 1921, patří k nejstarším filmům naší kinematografie a je dílem režiséra Jana Stanislava Kolára. Týž námět byl filmován i v roce 1934.

Nejčastějšími místy českých filmů jsou v Libereckém kraji zámky Sychrov a Hrubá Skála, hrad Kost nebo překvapivě malá vesnička Vesec u Sobotky. Kolik filmů bylo natočeno v době, kdy Liberec byl Reichenbergem, všeobecně známo není, je však jisté, že rozmanitost severu Čech bude určitě i v budoucnu lákavým místem pro nejrůznější filmy. Kontakty s filmaři obstarává pracoviště filmové kanceláře Městského informačního centra s vedoucí Pavlínou Kuchtovou. Natáčení filmů je pro město a obce v kraji zajímavým příjmem finančních prostředků

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám