Hlavní obsah

Film Úsměvy smutných mužů boduje v žebříčcích návštěvnosti kin 

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro 40 tisíc diváků vidělo během prvního týdne od uvedení v kinech nový český film Úsměvy smutných mužů, který se natáčel i ve zlínských lokacích. Zájem a reakce veřejnosti i kritiky předčily očekávání tvůrců.

Foto: IS Produkce
Článek

Před týdnem byl do kin uvedený film podle autobiografického románu Josefa Formánka Úsměvy smutných mužů. Filmové zpracování příběhu o cestě ze závislosti na alkoholu podtrhují skvělé herecké výkony Davida Švehlíka, Jaroslava Duška, Ivana Fraňka a dalších výborných herců. Ti mu dodali neskutečnou autentičnost a nutí tak diváky přemýšlet o životě ještě několik dnů po návštěvě kina.

Film jen o prvním víkendu přilákal do kin úctyhodných 23 561 lidí a těsně skončil na 3. místě za americkými trháky. „Tak velký počet diváků ve chvíli uvedení filmu jsme si samozřejmě přáli, ale přesto je to pro nás malým zázrakem. V posledních letech to u českých filmů není úplně obvyklé, takže dosažený výsledek považujeme za fantastický,“ uvedl jeden z koproducentů filmu Martin Gazda ze zlínské společnosti IS Produkce.

S návštěvností po pár dnech je spokojený i režisér filmu. „Moc mě těší obrovský zájem diváků a zároveň chci poděkovat za skvělé ohlasy a hodnocení, čehož si opravdu velmi vážím,“ řekl Dan Svátek a dodal: „Doufám, že náš film pomůže dobré věci a o tématu závislosti na alkoholu se bude více mluvit, protože se netýká pouze mužů, ale i žen a bohužel i dospívajících dětí.“

O tom, že se díky snímku daří vyvolat veřejnou diskusi, svědčí i reakce diváků na sociálních sítích. Řada uživatelů se neváhá veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se závislostmi. „Síla. Pokud člověk zažil dva otce alkoholiky a poté jeden čas sám chlastal první ligu, musí ho tenhle film roztrhat na kusy. Druhou půlku filmu jsem v kině probulil. A nestydím se za to. Člověk si během hodiny a půl uvědomí spoustu věcí. Pánové a dámy: Moc děkuji a smekám,“ vyjádřil svůj názor jeden z diváků

Snímek pozitivně hodnotí nejen laická veřejnost, ale i filmoví odborníci. Recenze na filmových portálech jako je ČSFD nebo Totalfilm se pohybují kolem 80 procent. „Úsměvy smutných mužů přináší na plátna kin důležité téma. V alkoholismu se Česko drží na nejvyšších příčkách světového žebříčku. Pozitivní ale je, že Svátkův film si v sobě uchová prostor pro naději, přestože reflektuje tak vážný problém. A tak je tedy nakonec velmi pochopitelné, proč knižní předloha i samotný film v názvu kloubí tak protikladná slova jako jsou úsměvy a smutek,“ hodnotí redaktorka totalfilm.cz Dagmar Šimková.  

Velkému zájmu se film těší i ve městě Zlíně, kde je od jeho uvedení největší sál vždy téměř plně obsazen. Právě některé části města dotváří ve filmu atraktivní kulisu. Natáčelo se v prostorách radnice, v parku Komenského, areálu bývalého Svitu, Baťově institutu, filmových ateliérech a náměstí Míru. Ve Zlíně se také odehrává děj klipu k úvodní písni Kříž, kterou nazpíval David Stypka.

Producentem filmu je Holiday Films ve spolupráci s IS Produkcí. Na výrobě se podílelo také Statutární město Zlín a filmové, kulturní a produkční centrum Filmový uzel Zlín. Společně s dalšími institucemi, jako je zlínská filmová kancelář Zlín Film Office, usilují o návrat filmového průmyslu zpět do Zlína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám