Hlavní obsah

Festiválek Mezi městy v Chomutově prozářilo sluníčko a skvělá nálada

Novinky, Jiří Růzha

V sobotu 7. června se v Café Atrium v bývalé Jezuitské koleji v Chomutově konal další ročník minifestivalu Mezi městy, ukazující umění handicapovaných široké veřejnosti.

Foto: Jiří Růzha

Festival Mezi Městy Chomutov - celkový pohled na místo konání

Článek

V roce 2007 se sdružení Masopust z Chomutova rozhodlo vybudovat tréninkovou kavárnu, v níž by dospělí lidé s mentálním postižením získávali reálné pracovní zkušenosti. Nápad získal i podporu Magistrátu města Chomutova.

A tak v prostorách bývalého Jezuitského kláštera vznikla prostorná a útulná kavárna, kde si můžete dát nejen kávu velikého výběru, ale i čaj, či jiný alko nebo nealko nápoj a různé dobroty jak ke kávě či jen tak „na zub“. Pamatováno je i na děti, bohatým výběrem pochutin, ale i dětským koutkem, kde si mohou hrát, zatím co maminky mohou mezi sebou v klidu probrat důležité záležitosti. Hosty obsluhují mentálně postižení zaměstnanci a věřte, budete velmi spokojeni.

Café Atrium se také prosadilo i mezi nositele chomutovské kultury, ročně zde probíhá více než 80 kulturních a vzdělávací programů a právě jedním z nich je festiválek se zajímavým názvem Mezi městy. Proč mezi městy? Přece každý umělec někde bydlí a tak se tím vlastně spojí město Chomutov s těmi dalšími. Letos se spojila města (obce) Chomutov, Litoměřice, Vejprty a Čížkovice.

Do prosluněného jezuitského areálu se sjeli handicapovaní umělci za hudebníky, skupina Vega z Chráněného bydlení Litoměřice, taneční skupina Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice a divadelníci a recitátoři z DSZP Husova Vejprty a DSZP Kavkaz Vejprty.

Vše svou chytlavou rockovou a populární muzikou zahájila Vega, místa se pomalu zaplňovala a asi po půl hodině nastoupila taneční skupina Lucarino Dance, tančící americké Line Dance, se svým prvním vstupem, který vystřídala recitační část lidiček z Vejprt. Druhou taneční částí se tanečníci s diváky rozloučili a následovala pohádka O Koblížkovi, v podání divadelníků z Vejprt. Celé pásmo uzavřela svojí produkcí opět skupina Vega.

Vše prosluněné sluncem a potleskem oceňované pozornými diváky i náhodnými návštěvníky. Příjemný program s posezením a kvalitním občerstvením, prostě nádherná sobotní idylka. Kdo přišel a zůstal, zcela určitě neprohloupil a dobře se bavil. Výkony všech handicapovaných byly obdivuhodné a obzvláště dvěma klienty z Vejprt zazpívané duo nedávno zesnulé zpěvačky I. Bartošové a P. Sepéšiho vzalo hodně lidí za srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám