Hlavní obsah

Festival v ulicích potrvá v Ostravě dva dny 

Novinky, Josef Zajíc

Na začátku letních prázdnin, 30. června a 1. července, zažije Ostrava pravou katalánskou pouliční slavnost - žhavou a strhující fiestu. V rámci oslav 750. výročí první písemné zmínky o městě Ostravě a Festivalu v ulicích do severomoravské metropole přijede 270 umělců ze španělského Katalánska.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.5.2017 Festival v ulicích 30.6.-1.7.2017 Pořadatelé nabízejí hudbu...

Článek

Festival v ulicích nabídne lidem ve svém dvoudenním programu něco, co ještě neviděli. Soubory z Katalánska představí svoji unikátní kulturu. Členové souborů předvedou neuvěřitelné lidské pyramidy, které dosáhnou 10 až 15 metrů, obří loutky v historických krojích, tradiční akrobacii, ohňové draky, tance, hudbu, hořící rum a další speciality, z nichž mnohé jsou součástí kulturního dědictví UNESCO.

Katalánští umělci vystoupí v rámci akce Evropská historie v ostravských ulicích - ve znamení Barcelony. Akce se bude organicky doplňovat s Festivalem v ulicích, který se bude konat v centru města i v okolí Slezskoostravského hradu.

Lidé se mohou těšit na koncerty hudebních těles i menších kapel či jen jednotlivců. Zahrají například Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Lenny, Xavier Baumaxa, The Weight z Rakouska, Flo z Itálie, Kel Asooif z Belgie, Thom Artway, Emma Smetana, Malalata či Prago Union.

Vyvrcholí zde také hudební soutěž Jump into Colours a návštěvníci Festivalu v ulicích se budou jistě těšit na další bohatý program: tanec, workshopy, hry, sport, stánky nebo aktivity pro rodiny s dětmi v dětské zóně Hitrádia Orion.

„Ve stanu Tanec pro život ArcelorMittal Ostrava se bude opět vydatně tancovat.  Účastníci svým pohybem vytančí peníze pro další organizace. Za dobu, co se podílíme na Festivalu v ulicích, vytančilo přes 33 000 tanečníků 3 milióny korun, které jsme rozdělili potřebným. Letos budou účastníci tancovat na podporu dvou projektů - Voda pro krajinu Českého svazu ochránců přírody Salamandr a projektu Doma až do konce Mobilního hospice Ondrášek,” informovala Barbora Černá Dvořáková, zástupce generálního partnera ArcelorMittal Ostrava a. s.

„V letošním roce budeme organizovat dva průvody městem, které budou atraktivní. Předpokládáme, že se lidé připojí, a budou se těšit, radovat, tančit spolu s účinkujícími. Doprovodný program bude na Masarykově náměstí, Černé louce a také v areálu Slezskoostravského hradu,” uvedla Petra Hradílková, ředitelka Festivalu v ulicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám