Hlavní obsah

Festival Spectaculo Interesse odstartoval v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Od 29. září do 4. října pořádá Divadlo loutek Ostrava již 13. ročník festivalu, kterého se zúčastní loutkáři ze čtrnácti zemí světa. Pozvání do Ostravy přijalo i mezinárodně známé Divadlo bratří Formanů. Divákům představí nejnovější projekt s názvem Deadtown.

Foto: Josef Zajíc

Dlouhý, Široký a Bystrozraký. KALD DAMU. Král otec vyzval syna prince, aby si šel hledat princeznu. Potkal tři chlapíky. Ti mu pomáhali seč mohli.

Článek

Organizátoři v Ostravě již po třinácté přivítali v neděli 29. září loutkáře ze čtrnácti zemí světa. Sešli se herci, režiséři, dramaturgové, výtvarníci, skladatelé, novináři z Itálie, Velké Británie, Slovinska, Nizozemska, Belgie, Finska, Španělska, Kanady, Dánska, Izraele, Ruska, Polska, Německa a také z České republiky. Součástí programu budou také odborné diskuse a koncerty.

Program je rozdělen na soutěžní a nesoutěžní část. O ocenění rozhodne tříčlenná mezinárodní porota.

Festival Spectaculo Interesse zahájila inscenace Dlouhý, Široký a Bystrozraký - KALD DAMU, vi.TVOR Praha, Česká republika. Představení se konalo v neděli 29. září v 15 hodin v amfiteátru Divadla loutek Ostrava.

Děj tradiční pohádky o třech mužíčcích, kteří pomáhali princi získat princenznu a vyrvat ji ze spárů zlého černokněžníka je obecně známa. Pohádka byla čtena v různých jazycích, inscenována různými režiséry v divadlech všeho druhu, kreslena a snad i zhudebněna.

Inscenační tým KALD DAMU, vi.TVOR našel, další zcela nový pohled. Tři herci, tři mladíci vypravovali děj, zapojovali do hry děti a rodiče. O princeznu bojovali urputně až do samého konce.

Inscenace vznikla jako semestrální práce na KALD DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění Praha). V inscenačním týmu Divadla vi.TVOR jsou prezentováni: Alžběta Vitvarová, scénografka, výtvarnice, producentka, René Vitvar, herec, technická produkce, Lukáš Bouzek, herec a muzikant, Štěpán Lustyk, herec .

Divadlo vi.TVOR je volné uskupení tvůrců, které hledá možnosti vyjádření prostřednictvím výtvarného divadla. Společně již vytvořili: Cirkus v hlavě, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Lázně, Pouťoviny.

Z amfiteátru se diváci přemístili před hlavní vchod Divadla loutek Ostrava a před ostravský orloj. Tam úderem 16. hodiny začal hrát orloj a tři herci, mimové, tanečníci, akrobati z Cirkusu trochu jinak zahájili své představení BALÁ BILE.

Cirkus trochu jinak je kreativní, artistická a umělecké společnost, která od roku 2006 vytváří originální a zábavné programy pro širokou veřejnost v oblastech nového cirkusu a pouličního divadla.

V 17 hodin se na hlavní scéně představilo Divadlo Lampion v Kladna inscenací Šťastný princ. V 18.45 na alternativní scéně DLO se prezentovalo Divadlo Alfa z Plzně inscenací ALFA FARMA.

V 19.00 zahájilo své představení Divadlo bratří Formanů inscenací Deadtown na Černé louce.

Festival probíhá tradičně na hlavní a alternativní scéně Divadla loutek Ostrava, v Loutkové kavárně, ve venkovním amfiteátru divadla a nově také ve Staré aréně na Masarykově náměstí. Speciální stan bratří Formanů stojí v areálu výstaviště Černá louka.

Další program a informace: www.dlo-ostrava.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám