Hlavní obsah

Festival progresivního divadla Divadelní svět Brno 2015 se blíží

Novinky, Jiří Smutný

Milovníci divadelního umění budou mít nesnadný úkol vybrat si ze 34 představení v 10 brněnských divadlech v podání 20 souborů. Festival totiž potrvá jen 5 dní, od 17. do 21. října.

Foto: Jiří Smutný
Článek

„Věříme, že festival tohoto typu má pro brněnskou a moravskou kulturní obec smysl,“ říká ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. „Ne každý má možnost jet na etablované festivaly do Plzně, Hradce nebo Nitry. Pro domácí publikum je to skvělá šance udělat si za skvělou cenu představu o kontextu současné divadelní tvorby. Soubory ze zahraničí, které přijaly naše pozvání, hostují na předních evropských scénách a festivalech.“

Jako pozvánka na festival se uskuteční již 16. října v 16.30 hodin na Moravském náměstí vystoupení zástupců zúčastněných divadel s ukázkami ze své tvorby. Odpoledne obohatí svými příspěvky i hudební skupina Bublifuk, kapela Martina Sedláka a skupina Polaris z Divadla Polárka. Diváky pobaví i divadlo Facka a soubor LeGrando.

Hlavní program obsahuje řadu mimořádných představení. Patří mezi ně například Velký sešit v podání Theater Bremen, komorní inscenace podle úspěšného stejnojmenného románu Ágoty Kristófové, stejně jako hra Bloominausschwitz britského souboru Menagerie, která se pyšní oceněním Nejlepší původní hra z prestižního divadelního festivalu Brighton Fringe Festival.

V rámci off-programu vystoupí také brněnská nezávislá divadla. Martin Sládeček, dramaturg činohry Národního divadla Brno, k tomu poznamenal: „Menší nezávislá divadla jsou v Brně fenoménem s dlouhou historií. Nejenže rozhojňují zdejší divadelní nabídku, ale svými výboji za hranice konvence dávají cenné impulzy i tradičnějším divadelním domům. Jsme proto velmi rádi, že také je se nám podařilo do bohatého programu letošního Divadelního světa Brno zařadit.“

Podrobný program a další informace lze najít na facebookové stránce facebook.com/divadelnisvet nebo na webových stránkách www.divadelnisvet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám