Hlavní obsah

Festival Petra Dvorského zahájí koncert tří tenorů

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského bude uveden slavnostním koncertem na zahradě zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Foto: arskoncert

Tři tenoři (zleva): A. Briscein, T. Juhás a P. Kappeler.

Článek

V roce 1990 došlo k události v hudebním světě téměř nemyslitelné, rozhodně málo pravděpodobné. Na jednom pódiu vystoupily společně tři pěvecké hvězdy světové operní scény, z prosté logiky tedy i konkurenti – Ital Luciano Pavarotti a dva Španělé: Plácido Domingo a Katalánec José Carreras.

K prvnímu společnému vystoupení hvězdného tria tenorů došlo při fotbalovém mistrovství světa v Itálii. Celá trojice si dala říct snad nejvíc proto, že všichni tři měli fotbal rádi. Pavarrotti dokonce po škole váhal, zda nezvolit kariéru profesionálního fotbalisty. Volil dobře. V čase jeho pěvecké dráhy už zjevem imponoval jako hrdinný tenor, na zeleném trávníku snad by byl bek, přes kterého žádné křídlo snadno neproletí.

Čtyři světové fotbalové šampionáty provázel koncert tří tenorů. Vystoupili také v řadě světových metropolí, vždy za obrovské divácké účasti. Rigorózní ochránci čistoty vážné hudby krčili rameny a pozdvihovali obočí nad show mísící operní árie s populárními písněmi a prolnutím žánrů. Jisté však je, že tenoři svými hlasy a podáním přiblížili širokým vrstvám kouzlo opery a operního zpěvu. Mnozí byli překvapeni, že operní pěvci mohou přitáhnout a uchvátit posluchače v takovém množství jak populární hudba.

Příklady táhnou, úspěch inspiruje. V roce, kdy si připomínáme jubileum vzniku republiky, zahajuje festival Vysočiny koncertem tří tenorů. Jsou jimi Aleš Briscein z České republiky, Tomáš Juhás ze Slovenska a Rakušan Philippi Kapeller. Svůj pěvecký zenit mají jistě dosud před sebou, již nyní jsou však uznávanými sólisty nejen ve svých zemích. Všichni tři jsou žádáni v zahraničí, mají za sebou řadu úspěchů v operních rolích, na koncertních pódiích i na hudebních nahrávkách.

Přibližme trochu domácího Aleše Brisceina. Za své role má již dvě cenné Thálie, vystupuje nejen na domácích operních scénách, patří k nevelké skupině českých pěvců, kteří se prosazují ve zvučných zahraničních operních dómech. Obdobné platí o dvou zahraničních hostech festivalu.

Festivalem prolíná jubileum republiky, návštěvníci se tak mohou těšit nejen na oblíbené italské árie, ale i na českou klasiku. Zazní také Vltava ze Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast.

Zahajovací koncert se třemi tenory se koná v zahradě jaroměřického zámku v sobotu 4. srpna od 20 hodin. Moravskou filharmonii Olomouc řídí italský dirigent Sebestiano Rolli. Pak následuje šňůra dalších koncertů a akcí na tradičních místech až po závěrečný slavnostní (sobota 18. srpna ve 20.30) opět v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám