Hlavní obsah

Festival Jiráskův Hronov odstartují páteční Bosé nohy v parku

Novinky, Markéta Machová

Před 89 lety se v Hronově zrodila tradice, kterou nerozbil čas ani politické systémy. S myšlenkou o každoroční připomínce A. Jiráska přišli v roce 1930 hronovští ochotníci. Jedinečnosti festivalu si jsou vědomi i divadelní odborníci - v roce 2017 udělili v Monaku hronovskému festivalu prestižní ocenění.

Foto: Ivo Mičkal
Článek

89. ročník začne v pátek 2. srpna představením Bosé nohy v parku v podání divadelního souboru NA TAHU z Červeného Kostelce. Následovat bude tradiční program místních ochotníků LUCERNA PŘÁTELSTVÍ s pověšením festivalové vlajky. O zakončení se postará slavnostní ohňostroj v sobotní podvečer 10. srpna a následný koncert skupiny The Silver Spoons v parku A. Jiráska.

Festival je přehlídkou těch nejlepších představení, která se na amatérské scéně v daném roce zrodí. Doprovodný program je sice sestaven z vybraných a oslovených představení, ale hrát v hlavním programu mohou jen ty soubory, které se nominují z krajských přehlídek. Ty probíhají od října do července po celé České republice. Teprve poté, okolo 18. července, až všechny přehlídky skončí, je znám kompletní program hronovského festivalu.

Letos bude možno navštívit okolo 120 divadelních představení. Od neděle 4. až do soboty 10. srpna se mohou rodiče se svými ratolestmi vydat na některou z festivalových pohádek. Těšit se na ně bude např. Kocour v botách či Mauglí.

Společnost GeisslersHofcomoedianten se v pondělí 5. 8. představí v Jiráskově divadle s inscenací „Tři ženy a zamilovaný lovec“, Divadlo BURANTEATR připravilo představení „39 stupňů“. Ze zahraničí letos dorazí divadelníci ze Slovenska. Chybět nebude ani pantomima. Radim Vizváry zve děti do divadla v úterý 6. 8. od 12.00 hod na představení „Pejprbój“ a dospělé ve stejný den od 20.00 hodin na představení „Sólo“.

Park A. Jiráska je opět připraven pro příznivce hudby, občerstvení, dětské návštěvníky a milovníky kempování. Na hlavní parkové stage se uskuteční celkem 17 koncertů. Nenechte si ujít např. Davida Krause s kapelou či skupinu Jananas. Svůj hudební styl si však najde každý. Chybět nebude keltská hudba, jazz, rock, dechovka, romská či populární hudba. Nově je letos připravena v parku i tzv. Radegast stage, která nabídne mimo jiné Justina Lavashe či Stand up Factory.

Počet obyvatel Hronova se během festivalu zvyšuje nejen o návštěvníky divadel a koncertů, ale také o účastníky odborných seminářů. Celkem v průběhu týdne probíhá 14 seminářů jako např. Hudba v divadle, Herec a situace, Divadelní postava či Storytelling.

Další informace o festivalu najdete na webových stránkách www.jiraskuvhronov.eu

Reklama

Výběr článků

Načítám