Hlavní obsah

Festival Františka Kupky v Opočně: tři dosud nevystavené originály a nabitý kulturní program

Novinky, Dana Ehlová

Naše zahrada v Puteaux – Dům malíře Dursta – Jezdci přeskakující potok. Tři názvy tří obrazů jednoho malíře. Nutno dodat velice vzácných obrazů – velice významného malíře. Tím malířem je František Kupka, rodák z Opočna, a právě tam jsou tato jeho tři realistická díla úplně poprvé v Česku vystavena.

Foto: Dana Ehlová

Tři u nás dosud nevystavené orginály malíře Františka Kupky jsou k vidění na výstavě Kupka - Opočno - Puteaux.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy Kupka - Opočno  - Puteaux proběhlo 30. května a zároveň odstartovalo projekt Opočno Františka Kupky 2014.

Mezi pozvanými hosty nechyběli velvyslanci obou zemí, přítomna byla i hraběnka Kristina Colloredo Mansfeld a zástupci francouzského Puteaux, kde František Kupka strávil velkou část života a také zemřel, města, které ze svých sbírek zapůjčilo Kupkovy realistické obrazy, aby poprvé potěšily příznivce výtvarného umění v Česku.

Výstavní síň Františka Kupky na prvním nádvoří opočenského zámku byla doslova v obležení a první návštěvníky expozice okouzlila. Kurátor výstavy, známý pražský galerista Zdeněk Sklenář zvolil velice zajímavou formu. Obrazy se na první pohled vznášejí v prostoru a ti, kdo znají život malíře podrobněji, si nutně vzpomenou na jeho sklony ke spiritismu. Výstavní síň je zahalena do šera, jen tři reflektory neomylně míří na vzácná díla, umístěná po jednom v místnosti. Atmosféru jakéhosi tajemna působivě dokreslují i plameny svíček u obvodních zdí.

Vzdát pomyslný hold slavnému malíři přišli v den vernisáže také slavní umělci v čele s první dámou české operní scény Evou Urbanovou, kterou doprovodila Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Janem Chaloupeckým.

Druhé nádvoří renesančního zámku v Opočně bylo svědkem zcela mimořádné události, kterou si nenechalo ujít více než sedm set příznivců vážné hudby, jež neodradil déšť, zima ani studený vítr, a byli za to po zásluze odměněni. Už první tóny předehry z Libuše Bedřicha Smetany daly tušit mimořádnost večera – téměř vzápětí dokonce ustal i déšť, aby v závěru koncertu zářily vedle pěvecké hvězdy a filharmonie na jevišti také hvězdy „skutečné“ na potemnělé obloze.

Hudba našich velikánů – Smetany, Dvořáka, Janáčka, ale také Verdiho nebo Mascagniniho, navíc v provedení takových mistrů, do nádherného prostředí renesančního zámku v Opočně zkrátka patří. Posluchači byli nadšeni a opakovaný standing ovation to jasně dokazoval.

O oživení opočenského zámku ostatně mluvila v nedávném rozhovoru i hraběnka Kristina Colloredo Mansfeld, která už třiadvacet let čeká na vrácení majetku jejich předků: „Chtěla bych také prostory zámku co nejvíce zatraktivnit a moje představy jsou, myslím si, hodně nekonvenční. Také bych chtěla pořádat mnohem víc kulturních akcí, koncertů apod. Uvědomuji si také, že je třeba spolupracovat s městem, abychom oživili zámek i Opočno.“

Festival Františka Kupky pokračoval i poslední květnový den, kdy vzácné historické prostory patřily pro změnu divadlu. Město Opočno si i tentokrát dalo záležet, když pozvalo Karla Rodena a Janu Krausovou k provedení hry Otevřené manželství z pera italského dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Fo.

Kupkův víkend v Opočně zakončí 1. června muzikál Král zbojníků v nastudování žáků pěveckého, literárně-dramatického a tanečního oboru Základní umělecké školy v Opočně.         

Reklama

Výběr článků

Načítám