Hlavní obsah

Fedor Gabčan představil v Ostravě archaické fotografické postupy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Fedor Gabčan měl v úterý 22. ledna v knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě přednášku na téma Archaické fotografické postupy.

Foto: Josef Zajíc

Fotograf Fedor Gabčan při přednášce v knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě. 22.1.2013

Článek

Zajímavou přednášku s praktickými ukázkami a podrobným vysvětlením postupu při práci přednesl a pěti desítkám zájemců v knihovně Galerie výtvarného umění předvedl fotograf Fedor Gabčan.

"Vynález fotografie je výsledkem mnoha paralelně se rozvíjejících souvislostí i dílčích objevů v oblasti chemie i optiky a tisku. Prakticky od 19. století byly tušeny nové možnosti záznamů světlem, které vytvářely plodné napětí. Navíc vzrůstající potřeba obrazových ilustrací toto napětí zesilovala. Tak vznikla camera obskura. Malá tmavá bedýnka, opatřená jednoduchou čočkou, která počala kreslit převrácený obraz na matnici podle zákona optiky," vysvětli na úvod Fedor Gabčan.

Přednášející seznámil přítomné s historií fotografie a především se sirem Johnem Herschelem, který se stal průkopníkem fotografické chemie. Gabčan uvedl, že kořeny Herschelovy rodiny sahají na Moravu, konkrétně do obce Heršpice, odkud Herschelův praděd Jan Jelínek odešel do Německa. Tam přijal jméno Herschel.

V průběhu přednášky Fedor Gabčan předvedl praktickou ukázku sépiového tisku a modrotisku.

Fedor Gabčan (1940) vystudoval fotografii na FAMU v Praze. Stal se fotoreportérem ostravské České tiskové kanceláře. Vyučoval také na Katedře výtvarné tvorby Ostravské univerzity a na střední umělecké škole v Ostravě. Nejčastějšími tématy jeho fotografií jsou portréty a dokumentární fotografie. Později také ostravská krajina poznamenána průmyslovou činností. Ve své tvorbě využívá historické techniky zpracovávání fotografie známé z počátku 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám