Hlavní obsah

Farmářské trhy jsou dalším krokem návratu k normálnímu životu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 14. května se Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí opět zaplnilo četnými stánky s nabídkou rozličného sortimentu zboží potravinářského, zahradnického i užitkového.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohodu do města přinesly obnovené farmářské trhy.

Článek

První letošní farmářské trhy, opožděné letos vzhledem ke koronavirové pandemii o dva měsíce, vrátily do města pohodovou atmosféru minulých let. Usměvaví prodejci u stánků a neméně spokojení nakupující byli šťastným obrazem čtvrtečního dne, i když přece jenom něco bylo jinak. Úsměv a spokojenost byla jen v očích, nos a ústa kryla rouška a u každého stánku byla připravena dezinfekce.

Pestrá nabídka zboží si však nezadala s předešlým rokem. I přes trochu zmeškané jaro velkou část náměstí pokryly přenosky se sazenicemi květin do zahrádky i do bytu, početná nabídka rajčat, která tak unikla ledovým mužům a další sadby zeleniny.

Rozlehlá byla i nabídka proutěného zboží, košíků, košťat, ozdobných mříží a dalších potřeb pro práci na zahradě, lopat, hrábí, násad, doplněná výběrem domácích stoliček, smetáků a plácaček na úklid i vařeček na zhotovení pokrmů.

Připraveny byly i stánky se sortimentem textilního zboží, spodním prádlem, košilemi počínaje, jarní módou šatů konče.

Pochopitelně trhy jsou i gurmánskou záležitostí. Dle letitého zvyku v nabídce byly slovenské sýrové speciality a celý automobilový pult masných dobrot.

Lákadlem pak byly oblíbené pochutiny, ghí máslo, polévky do hrnečku a sladké zdravé mlsání bez chemie - brusinky, kokosky, sirupy, šťávy a produkty z rakytníku.

Široká byla i nabídka stánku místního hokynářského krámku Rodinného centra Srdíčko. Vedle početných druhů sušeného ovoce, jahod, malin, ostružin, meruněk, jablek, banánů a dalších produktů, to byly neodolatelné kešu oříšky a pro přípravu chutného a zdravého oběda různé druhy luštěnin. Sladkou chuť korunoval čokomed, včetně podání lesního medu v ozdobných sklenicích, a originální pochoutka ořechů v medu.

Nákupní den ve venkovním prostředí pak doprovázelo i příjemné počasí. Po skončení ranní vlády ledových mužů, se přihlásilo pravé jaro i s odpoledními slunečními paprsky.

Úspěšná premiéra farmářských trhů se setkala se všeobecnou spokojeností a s důvěrou, že nic nezabrání pokračování v každém následujícím měsíci. Příští trhy se uskuteční 25. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám