Hlavní obsah

Fakulta aplikovaných věd ZČU byla oceněna za spolupráci s dubajskou univerzitou

Novinky, Alena Lochmannová

Ratingová agentura Czech TOP 100 ocenila spolupráci mezi Západočeskou univerzitou v Plzni a Zayedovou univerzitou v Dubaji, která probíhala v letošním roce v dubnu a v říjnu pod záštitou firmy Palaxo Technologies na projektu Analýza dat v sektoru ubytovacích služeb.

Foto: Západočeská univerzita

Cílem projektu bylo zjednodušit porovnávání kvality hotelů a oblíbenosti turistických oblastí.

Článek

Odborníci na zpracování textu z výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU ocenění za spolupráci osobně převzali 18. listopadu v Dubaji.

Cílem projektu bylo zjednodušit porovnávání kvality hotelů a oblíbenosti turistických oblastí. Nástroj využívající inteligentní analýzu dat ze sociálních sítí a externích webových stránek byl vytvořen pro sektor ubytovacích služeb Spojených arabských emirátů.

„Využili jsme metody počítačového zpracování textu a analýzy velkých dat pro automatické spojení množství recenzí z několika rezervačních internetových serverů, jako je například booking.com, tripadvisor.com, agoda.com nebo hotels.com. Takto vytvořená data následně indexujeme a analyzujeme nástrojem ElasticSearch a výsledky analýzy vizualizujeme s pomocí nástroje Kibana. Vzniknou tak interaktivní grafy, které koncovým uživatelům umožní sledovat například spokojenost hostů v závislosti na časovém období, lokaci, národnosti či jazyku,” vysvětlil vedoucí výzkumného týmu Miloslav Konopík z centra NTIS.

Z původně nesourodých dat na různých rezervačních serverech tak lze zjistit preference turistů a v závislosti na reakcích přizpůsobit nabídku ubytovacích kapacit a služeb jejich požadavkům.

Organizace Czech Business Council Dubai, která se zabývá podporou spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty, vyzdvihla fakt, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na vzestupu nejen v obchodním odvětví, ale i na akademické úrovni.

„Jednalo se o pilotní projekt, v současné době již domlouváme další spolupráci. Rádi bychom se Zayedovou univerzitou i průmyslovými partnery v oblasti Dubaje spolupracovali na více úrovních a zapojili i další oborníky ze Západočeské univerzity v Plzni,” nastínil Konopík další plány do budoucna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám