Hlavní obsah

F. L. Věk by měl zajisté radost aneb Komorní filharmonie Pardubice a Boni Pueri okouzlily Dobrušku

Novinky, Dana Ehlová

Výjimečný umělecký zážitek připravily 16. září ve zcela zaplněném kostele sv. Václava v Dobrušce návštěvníkům úvodního koncertu hudebního festivalu, pojmenovaného po F. L. Věkovi, nejslavnějším rodákovi města, dva skvělé ansámbly - Komorní filharmonie Pardubice a Český chlapecký sbor Boni Pueri.

Foto: Honza Ježdík

Komorní filharmonie Pardubice a Boni Pueri v kostele sv. Václava v Dobrušce.

Článek

Zahájení osmého ročníku festivalu mělo i mimořádně slavnostní úvod, v němž jeho umělecký ředitel Pavel Svoboda spolu s Lubošem Řehákem z pořadatelského spolku Beseda Val popřáli ředitelce Komorní filharmonie Pardubice Jarmile Zbořilové k jubilejní padesáté sezóně, do které orchestr vstoupil na začátku září.  

Poté následovalo předání Ceny festivalu další výrazné osobnosti kultury v regionu. Osmým laureátem se stal Pavel Kováříček, velký hudební a kulturní patriot, který stál třicet pět let v čele Základní umělecké školy v Rychnově nad Kněžnou a díky jehož iniciativě byla pro potřeby školy zakoupena mimořádně kvalitní kopie dvoumanuálového cembala z dílny Františka Vyhnálka. Cenu předávali Petr Lžíčař, starosta Dobrušky a poslanec parlamentu Pavel Bělobrádek.  

A pak už přišla ke slovu krásná hudba. Mozartovu Symfonii A dur KV 201 předložila Komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou mladého dirigenta Marka Štilce posluchačům doslova na stříbrném podnose. V chorále Svatý Václave se k filharmonikům z kůru připojil sbor Boni Pueri. Český církevní hymnus, jehož kořeny sahají patrně až do 12. století, se velkolepě nesl svatostánkem, zasvěceným právě prvnímu patronovi české země.  

Také Sukova Meditace na chorál Svatý Václave op. 35a, Air z orchestrální suity D dur Johanna Sebastiana Bacha, Händelova Halleluja z oratoria Mesiáš i lidová Ty bysterský zvony sklidily obdiv publika.

To ovšem nebylo vše. Dramaturgicky skvěle postavený program měl vrchol teprve před sebou - patřil "ryze české" hudbě Bedřicha Smetany. Vzápětí po doznění tónů Vltavy v úpravě pro sbor a orchestr a závěrečné Proč bychom se netěšili z Prodané nevěsty vypukly ovace. Trvaly dlouhé minuty a probíhaly vestoje.

Se spokojeným úsměvem se klaněl dirigent Marek Štilec, s ním sbormistr Pavel Horák, všichni členové Komorní filharmonie Pardubice i chlapci ze sboru Boni Pueri. Těm nadšeně aplaudovalo několik set příznivců hudebního festivalu F. L. Věka ze širokého regionu. Pořadatelé i partneři této hudební přehlídky si těžko mohli přát více.              

Dejme na závěr symbolicky slovo osmému laureátovi festivalu, Pavlu Kováříčkovi. Své dojmy popsal takto: "Včerejší zahajovací koncert byl pro mne mimořádným zážitkem. Především chci poděkovat festivalovému výboru za udělení Ceny MHF F. L. Věka a možnosti připomenout generaci ředitelů hudebních škol pana Drašnara, Vrchoslava i mého tatínka. Oceňuji též skvělý výkon Pardubické filharmonie a sboru Boni Pueri, pro posluchače poutavě sestavený program. Z vlastní zkušenosti vím, kolik práce, času i osobního odříkání příprava a realizace festivalu stojí. Panu Svobodovi, Řehákovi i dalším nadšeným členům realizačního týmu upřímně přeji pevné zdraví, mnoho sil, tvůrčích nápadů a vždy plně obsazené sály vděčnými posluchači."  

Přestože mnozí posluchači stále ještě vstřebávají zážitek z prvního koncertu, další velký zážitek v podobě absolutního vrcholu všech dosavadních ročníků připravili pořadatelé již na neděli 23. září. V unikátním prostředí výrobní haly firmy Koenig & Bauer Grafitec vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu a německý violoncellista Emil Rovner. Znít bude hudba Antonína Dvořáka.    

Reklama

Výběr článků

Načítám