Hlavní obsah

Expozice Karla Kryla v Kroměříži přivábila během letošní Noci galerií zástupy návštěvníků

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc galerií 2016, která proběhla v Kroměříži v pátek 3. června, slibovala zajímavou výzvu pro veřejnost. Jednak šlo o komentované prohlídky s programem, jednak byl vstup zdarma. Vedle Arcibiskupského zámku nebo Muzea Kroměřížska byl zcela mimořádný zájem také o Expozici Karla Kryla.

Foto: Robert Rohál

Noc galerií 2016 v expozici Karla Kryla v Kroměříži.

Článek

Od 16 do 22 hodin navštívilo Expozici Karla Kryla, která spadá pod Dům kultury v Kroměříži, takřka sto padesát lidí. Mezi návštěvníky byli nejen místní, a to vesměs rodiče s dětmi nebo studenti či důchodci, kteří ještě v expozici nebyli, ale také hodně turistů. Ti zase o Expozici Karla Kryla četli a slyšeli - a proto se na vlastní oči přijeli přesvědčit, jestli je opravdu tak mimořádná a originální.

"Musím přiznat, že jsem tady v Česku neviděl nic podobného. Člověku až mrazí, jak je Expozice Karla Kryla pojata. Žádné muzeální artefakty, ale zážitek, který způsobuje divadelně pojatý prostor. Celkový dojem pak umocňují  videoprojekce a Krylova hudba s jeho nadčasovými texty," řekl Vítězslav Nosek, který přijel do Kroměříže z Brna.

Přibližně polovina návštěvníků byla  přímo z Kroměříže, kteří doposud v expozici nebyli. Přišlo také hodně rodičů s dětmi. Pro ně i pro dospělé byly přitom připraveny kvízy s otázkami nebo tajenka, k jejímuž zdárnému vyplnění museli účastníci  v expozici absolvovat pět stanovišť. Odměnou  byly drobné dárky.

Expozice slavného kroměřížského rodáka mnohé překvapila už jenom tím, jak je koncipována a jak je působivá. To zmiňují především návštěvníci, kteří Kryla pamatují anebo znají jeho tvorbu. A není jich málo, o čemž přesvědčila právě Noc galerií 2016.  

Expozice Karla Kryla, která sídlí v samém centru města  (v přízemí domu Starý pivovar na Prusinovského ulici) je otevřená od září 2014. Podle autora expozice - Ing. akad. arch. Jana Konečného, CSc.,  je to prostor plný emocí, který by měl vtáhnout do Krylových myšlenek. Rozmanité dílo básníka s kytarou je plné emocí a stejně taková je i jeho expozice v Kroměříži. Nejsou tady vitríny s muzejními artefakty ani Krylovy osobní předměty, hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám