Hlavní obsah

Exkurzi do světa mladých bez cenzury přináší hra O klucích aneb Jsem kuchta v Divadle U22

Novinky, Robert Rohál

Českou premiéru hry německého autora Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta připravilo pražské Divadlo U22. V režii Romana Urbance se objeví nejen studenti či čerství absolventi konzervatoře v Praze, ale také známí herci.

Foto: Lenka Raubová

Protagonisté drsné komedie O klucích aneb Jsem kuchta.

Článek

Zatímco první premiéra drsné komedie O klucích aneb Jsem kuchta proběhla ve čtvrtek 10. října v komorním Divadelním ateliéru ve Strašnicích, druhá premiéra byla o den později na jevišti Divadla U22 v Praze 10 - Uhříněves.

Třebaže se publikum ocitne v prostředí, které opanují mladiství delikventi s jejich slovníkem, hra německého dramatika Davida Giesselmanna má právě díky režii Romana Urbance nejen akční průběh se všemi mikro příběhy, ale i tolik potřebnou katarzi. V německé dramatické tvorbě, která se s ničím "nepáře", souzní zdařilý český překlad Anežky Rusevové, chytrá dramaturgie (Filip Bařina), výběr hudební složky i rekvizit (jezdící vozíky na kolečkách nemají chybu) stejně jako herecké výkony.

Vedle antihrdinů v podání mladých, začínajících a nesporně talentovaných herců (Filip František Červenka, Aleš Kaizner, Martin Klapil, Darija Pavlovich, Martin Šnajdr/Daniel Beroun) publikum zaujmou i představitelé světa dospělých – kuchařka Christine a státní zástupce Aschenbach. Ti ztvárňují zkušení herci Dana Novák Pešková a Jiří Bartoň a dotvářejí tak další kvalitu ambiciózní inscenace. Právě jejich charakterní herectví dává hře o dnešním světě a lidem v něm celistvost a rovnováhu, což ocenilo i premiérové publikum.

První repríza komedie O klucích aneb Jsem kuchta proběhne v Divadle U22 v pátek 8. listopadu od 19.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám