Hlavní obsah

Excelentní Pavel Ryba nadchl posluchače stejně jako Nat Osborn z Brooklynu

Novinky, Petr Hejna

První ročník festivalu Jazz in Písek, pořádaného místním Centrem kultury v pátek 4. srpna jako součást Píseckého kulturního léta, nabídl na pódiu v Palackého sadech zajímavý program.

Foto: Václav Turek

Pavel Ryba & The Fish Man

Článek

Akci zahájil v 17 hodin, ještě ne v sadech, ale v komornějším prostředí domu U slona pianista Jakub Zomer. V ten samý čas byla vernisáží zahájena s festivalem nesouvisející výstava plná hřejivých barev, pražských i píseckých zákoutí plných pastelů. Autorem je výtvarník a muzikant Petr Hilský. Na nádvoří Prácheňského muzea také zahrál se svými přáteli, mezi nimiž bylo možno spatřit krom hostujícího domácího Břetislava Bakaly rovněž veterána naší bluesové scény Ondřeje Konráda. Výstava Písek, aneb Na cestě z Břevnova, je k vidění do 30. září tohoto roku. Příznivci Járy Cimrmana zde při vernisáži mohli zahlédnout jako sobě rovného hosta i Petra Bruknera, letitého člena DJC, píseckého rodáka.

O hodinu později pak v Palackého sadech vystouplo mladé jihočeské Výborný Trio v čele se baskytaristou Jiřím Výborným. Jejich repertoár staví především na osvědčených skladbách velikánů jazzrockové éry, jako Weather Report, Return to Forever nebo Pat Metheny.  

Následující kapela s leadrem z Kutné Hory, jehož jméno má v názvu, Pavel Jakub Ryba & The Fish Man již interpretovala, s výjimkou jednoho standardu Strait, No Chaser, již ryze jen vlastní, originálně zaranžovanou tvorbu. Kombinace basklarinetu (Petr Valášek) a tenoru, nebo sopránsaxofonu (Tomáš Křemenák), působila příjemně neobvykle. Frontman kapely Pavel Ryba střídal klasickou a bezpražcovou baskytaru za bicími seděl Jiří Kolman, klarinetista Valášek se občas chopil vokálních partů, saxofonista Křemenák krom saxofonů ovládal také třeba akordeon. akordeonu. Muzika v podání vyzrálých muzikantů s padajícím soumrakem potěšila písecké publikum jak svojí kvalitou a originálním repertoárem, tak přednesem plným energie, nenucenosti a radosti.

Závěr večera patřil kapela Nat Osborn Band, seskupením vedeném klávesistou a zpěvákem Natem Osbornem z Brooklynu. Naši příznivci kvalitní hudby, svádějící k tanci, měli možnost nedávno je slyšet v Domažlicích a v Táboře v rámci Bohemia Jazz Festu, pořádaném ve světě uznávaným českým kytaristou Rudy Linkou. Jejich hudba obsahuje prvky soulu, funku, ale i word music, konkrétně židovského klezmeru. Osbornovy spoluhráče ze Států (Dustin Carlson - kytara, Steve Pretty - trumpeta Mike Parker - baskytara) doplnili muzikanti z Polska - saxofonista Slawek Pezda a bubeník Damian Niewinski.

První ročník festivalu Jazz in Písek byla předzvěst toho, že příští rok opět do města nad Otavou dorazí špičkoví muzikanti, kteří přitáhnou stejně jako letos spoustu posluchačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám