Hlavní obsah

Evropský pohár obřích akrobatů znovu v Suchém

Novinky, Rudolf Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší modelářské letiště v Ústeckém kraji, RC Modelpark Suché, má po roce tu čest hostit první díl prestižního evropského seriálu soutěží obřích akrobatických RC modelů European Acro Cup (EAC) 2017.

Foto: Rudolf Rada
Článek

Od pátku 26. do neděle 28. května se utká početná evropská špička pilotů obřích akrobatických modelů o první body do celkového hodnocení poháru. Předpokládá se účast 25–30 pilotů z České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska a Itálie.

Soutěžit se bude v oficiálních kategoriích Basic, Intermediate a Unlimited.

Pro návštěvu diváků je určitě nejvhodnější nedělní dopolední program, kdy ti nejlepší piloti kategorií Intermediate a Unlimited budou létat disciplínu Freestyle, což je efektní vlastní volná akrobatická sestava doprovázená hudbou a kouřovými efekty.

Co bude k vidění:

Obří akrobatické modely s rozpětím křídel 2,3–3,1 metru, obvykle s pohonem spalovacími benzinovými motory o objemu 120–190 cm3. Hmotnost modelů je omezena na 20 Kg.

Co a jak se létá:

Basic: Pouze povinná, předem daná, jednoduchá sestava. Modely bývají menší, s rozpětím kolem 2,3 metru.

Intermediate: Dvě kola předem dané povinné sestavy, která je náročnější než Basic, do celkového hodnocení se započítává ta lépe bodovaná. A dále dvě kola tajné sestavy, která je zveřejněna dvě hodiny před startem a piloti ji nesmějí trénovat – musí letět „na ostro“. Do celkového hodnocení se opět započítává ta lépe bodovaná.

Unlimited: Létá se stejným systémem jako Intermediate, ale ještě náročnější sestavy a navíc Freestyle – čtyřminutová volná sestava létaná na hudební doprovod. Celkové hodnocení tvoří z 35 % lepší výsledek z povinné sestavy, 45 % lepší výsledek z tajné sestavy a 20 % výsledek freestylu.

Časový program soutěže je následující:

Pátek 26.5. – Řízený oficiální trénink všech kategorií + 1-2 soutěžní kola kategorie Basic (dle počtu pilotů).

Sobota 27.5. – Jedno soutěžní kolo kategorie Basic. Jedno soutěžní kolo povinné sestavy a 1 soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Intermediate. Dvě soutěžní kola povinné sestavy a jedno soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Unlimited.

Sobota 27.5. – Jedno soutěžní kolo kategorie Basic. Jedno soutěžní kolo povinné sestavy a 1 soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Intermediate. Dvě soutěžní kola povinné sestavy a jedno soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Unlimited.

Sobota 27.5. – Jedno soutěžní kolo kategorie Basic. Jedno soutěžní kolo povinné sestavy a 1 soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Intermediate. Dvě soutěžní kola povinné sestavy a jedno soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Unlimited. Neděle 28.5. – Jedno soutěžní kolo kategorie Basic. Jedno soutěžní kolo povinné sestavy a jedno soutěžní kolo tajné sestavy kategorie Intermediate. Jedno soutěžní kolo tajné sestavy a jedno soutěžní kolo freestyle kategorie Unlimited.

Po skončení všech soutěžních letů bude následovat vyhlášení vítězů a předání cen.

Parkování vozů diváků přímo u plochy letiště. Jednotné parkovné 50,- Kč za auto bez ohledu na počet osob uvnitř. Občerstvení v areálu tradičně zajištěno.

Reklama

Výběr článků

Načítám