Hlavní obsah

Evropskou Niagaru najdete na Rýnu u švýcarského Schaffhausenu

Novinky, Vratislav Konečný

Je to samozřejmě nadsázka, ale voda Rýna padající do dvacetimetrové hloubky je v Evropě raritou. Největší průtok má Rýn v letních měsících, také je tu v červnu a červenci nejvíce „narváno“. Břehy jsou obležené a lodě vozí návštěvníky na vyhlídkovou skálu uprostřed vodopádů.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Schaffhausen leží na severu Švýcarska, kousek od německé hranice. Pokud se vydáte k vodopádům, nenechte si ujít městečko Stein am Rhein. Starobylé sídlo pod Bodamským jezerem má nádhernou atmosféru, tak zdobené domy malbami a reliéfy málokde uvidíte.

Skála dělí řeku na dva vodopády

Parkoviště u vodopádu bývá  plné, ale stačí chvíli počkat a vmáčknete se do nějaké mezery.

Pár set metrů vpředu začíná vyhlídka na vodopády. Sto padesát metrů dlouhé, padající přes skalní hranu z výšky 23 metrů. Vývařiště pod nimi je prý 13 metrů hluboké, to Niagara ho má přes 60 metrů. Domníval jsem se, že nejvíce vody tudy proteče zjara, tabule u vodopádu ukázala na léto.

Miloval to tu Goethe

Rýnské vodopády měl v oblibě  J. W. Goethe. Je zajímavé, kolik toho básník stačil navštívit. Jen po Česku je mnoho míst, která zaznamenala jeho návštěvu.

Rýnské vodopády mají minimálně čtyři pohledová místa – pod nimi, kde jsou výletní restaurace a obchody se suvenýry. Odtud je uvidíte panoramaticky. Druhým je plavba lodí a výstup na skalní blok uprostřed Rýna, kde jsou ve vzduchu miriády kapiček vodní tříště, přes něž slunce láme duhu. Skalní prst dělí řeku na dva proudy, lodě přirážející k jeho úpatí chvílemi mizi ve vodní mlhovině.  

Další možností pozorovat řeku je z mostu, po kterém vede železniční trať. Ale to uvidíte jen vodu jdoucí přes hranu skály, nic moc. Nebo přejít most pod zámek Laufen, odtud pozorujete masy vody z boku. Ovšem za to už se platí.

Dá se jít okružní cestou zpátky k parkovišti přes most, je to asi 6 kilometrů, se zastávkami na focení a pozorování zhruba hodinka a půl. Dostat se na loď, byť jich tu jezdí hodně, byl dost ztracený boj, mnohé  z nich byly zamluvené různými agenturami.

Ale i tak procházka kolem Rýna a uvědomění si obrovského potenciálu nádherně čisté řeky stálo za těch pár desítek minut. Za sekundu tu při plném stavu proteče kolem 600 metrů krychlových vody.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám