Hlavní obsah

Euroregion Praděd nabízí cyklotrasy přátelské turistům s elektrokoly

Novinky, Táňa Arťušenková

Elektrokola se stávají oblíbeným dopravním prostředkem vhodným také pro aktivní trávení volného času. Chválí si je lidé, kteří mají rádi pohyb v přírodě, ale nemilují z nejrůznějších příčin zbytečnou námahu. Toho jsou si vědomi všichni, kterým záleží na rozvoji turismu v Jeseníkách.

Nové logo cyklotras E-bike friendly Euroregionu Praděd.

Článek

S tvorbou sítě cyklotras pro elektrokola začali před dvěma lety. „Euroregion Praděd uspořádal v květnu 2017 dvě pracovní setkání, kde představil návrh tras a okruhů se záměrem protknout Jeseníky atraktivními cyklotrasami, určenými pro méně zdatné cyklisty a rodiny s dětmi. Navázali jsme tehdy na aktivitu Moravskoslezského kraje, který finančně podpořil vznik nabíjecích míst v Jeseníkách a nákup elektrokol do půjčoven. Zájem o turistiku s využitím elektrokol se zvyšuje také mezi seniory, i proto kraj v této podpoře pokračuje,“ řekl Michal Blaško z destinační společnosti Euroregionu Praděd.

Cyklotrasy E-bike friendly mají od letoška vlastní logo. Vedeny jsou po trasách vyznačených Klubem českých turistů a navigace je zajištěna prostřednictvím portálu Mapy.cz, takže se cykloturista nemůže na silnicích ztratit.

„Přidanou hodnotou je oblastní produkt vytvořený v rámci sítě partnerů Euroregionu Praděd, kteří jsou spolehliví a neustále pečují o kvalitu svých služeb. A pochopitelně zážitky, jež turisté získají pouze v Jeseníkách,“ dodal Michal Blaško, který patří k autorům projektu.

Letos Euroregion Praděd připravil se svými partnery jedenáct cyklotras E-bike friendly, z toho devět na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje a dvě přeshraniční ve spolupráci s polskou částí Euroregionu Praděd. Jejich webové stránky informují o zajímavých turistických cílech, nabíjecích místech, servisu i možnostech občerstvení nebo ubytování. Obsahují rovněž údaje o profilu v terénu, takže každý si může vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.

Ten, kdo elektrokolo nevlastní, nebo ho s sebou v Jeseníkách nemá, si ho může na každé nabízené cyklotrase půjčit. Například v informačních centrech v Krnově a Bruntále nebo i v partnerských hotelích, penzionech či Autokempu Dolina v Ludvíkově. Míst k nabíjení je na trasách mnoho, je však nutné si s sebou vzít adaptér na zásuvku 220 V.

Velký Krnovský okruh zasahuje až na Osoblažsko, Vrbensko – Rýmařovská cyklotrasa vede přes Ovčárnu. Objevovat české i polské zajímavosti lze na Prudnicko – Zlatohorské cyklotrase nebo při putování Po Niském knížectví. Velký Bruntálský okruh seznamuje s okolím Slezské Harty, Malý je zaměřený na pozůstatky sopečné činnosti. Jedním z cílů je například Zámek Bruntál nebo poutní místo Uhlířský vrch.

„Cyklisté se mohou i se svými koly plavit po Slezské Hartě přívozem Rouza i na zcela nové lodi pro 45 osob, či zamířit na závod Dračích lodí. Rýmařovská cyklotrasa zase končí v Pradědově galerii U Halouzků v Jiříkově. Cyklotrasy jsou dlouhé 70 až 100 kilometrů a na elektrokolech se dají zvládnout za jeden den. Pokud se výletníci rozhodnout pro delší pobyt, aby si užili i nabízené atraktivity, noclehy nabízejí partnerské hotely či penziony s garancí kvality služeb. Ubytování v nich je lepší si včas zarezervovat,“ doporučuje Michal Blaško.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám