Hlavní obsah

Euroregion Nisa představí na výstavě řemesel a vzdělání v Löbau hornolužické firmy

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již patnáctý ročník výstavy řemesel a vzdělání připravuje na 22. až 24. dubna saská Konventa v Löbau. Rozsáhlý prostor dvou hal a volné plochy nabízí dostatek možností vystavovatelům jak z malých řemeslných dílen, individuálních výrobců, ale i větších podniků nebo škol prezentovat své produkty.

Foto: Milan Turek

Výstaviště Konventa v areálu bývalého cukrovaru.

Článek

Firmy z Libereckého kraje se výstavy účastní již od prvopočátku, kdy byly první stany umístěny v Žitavě, od roku 2001 jsou výstavy pod společností Konventa organizovány v Löbau.  

Prvními vystavovateli v Žitavě byly - Hospodářská komora, kamnáři z Nového Města pod Smrkem, Babylon a Turistické informační centrum. Letos vedle krajské reprezentace bude určitě v centru zájmu připravovaná expozice IQLandie a Babylonu v květinové hale. Zastoupeny budou šperkařská firma Lindner z Jablonce nad Nisou a Lázně Libverda. Výstavy se účastní i několik polských firem.

„Jako obvykle navštíví brány výstaviště určitě dvacet tisíc zájemců. Ve dvou výstavních halách a na velkém prostranství se nabízí k prohlídce okolo dvě stě padesáti firem své produkty. Po celou dobu víkendu je tak možné navázat řadu kontaktů, ale třeba také uzavřít obchody,” uvedla Christina Strietzel, jednatelka vystavovatelské společnosti Konventa.

Mezi vystavovateli nejsou jen výrobci a služby, prezentují se také instituce s nabídkou vzdělávání, cestovního ruchu nebo médií. Místní firmy tak dávají příležitost seznámit se s možnostmi využití volného času, rekreace a cestování.

„Novinkou patnácté výstavy Konventa je účast škol,“ říká Christina Strietzel, „školáci i studenti v květinové hale pod společným heslem – Jugend und Zukunft (Mládež a budoucnost) představí své projekty. Určitě bude návštěvník mít z oblasti vědy a techniky co obdivovat. Jejich vystoupení zpřístupní každému, kdo se bude chtít podílet na scietic show. Určitě zajímavé bude vystoupení lektorů liberecké IQLandie. Přijeďte a určitě se pobavíte i poučíte.“

Vstupné na výstavu je 5 eur, děti 1 eur, parkovné zdarma. Nejvhodněji je pro příjezd využít komunikaci přes centrum. Ve městě je muzeum železnice a nedaleko nádherná vyhlídková věž. Z vrchu je upravená sáňkařská dráha u ní kouzelná modrá studánka.

Löbau v historii utrpělo víc než mnohá jiná města pro svou nevýhodnou polohu bez přírodní ochrany. Architektonicky je zajímavé náměstí s radnicí. Obdivovat lze i nádraží, zásadně však nějaké významné centrum město nemá. Zato nedaleko na Löbauerském vrchu ční do nebe nádherná vyhlídková věž, postavená z litiny. Nedávno opravená doslova září a výhled z ní do kraje potěší objevem Žitavských hor a Ještědu. Věž nechal postavit místní pekař Fridrich August Bretschneide k poctě císaře Fridricha Augusta II. saského.

Město patřilo ke skupině šestiměstí, která vznikla za vlády císaře Karla IV., jejím cílem byla ochrana před nepřáteli a před zvůlí šlechty. V době NDR bylo město známé výrobou nudlí a na dnešním výstavišti se zpracovávala cukrovka. Obří cukrovar skončil v devadesátých létech. Dnes po zahradnické výstavě v roce 2012 slouží areál pro výstavy, pořádání kulturních a sportovních akcí. 

Z Liberce je do Löbau necelých padesát kilometrů přes Žitavu. Dobré spojení je i vlakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám