Hlavní obsah

ETA slaví 70. narozeniny

Novinky, Kateřina Prantlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedmdesát let uplynulo od chvíle, kdy do Hlinska přijel pražský podnikatel Jan Prošvic a koupil bývalý areál cihelny, aby s chotěbořským obchodníkem Eckertem založili Elektrotechnickou akciovou společnost ESA, a dali tak základ tradiční výrobě malých domácích spotřebičů v Čechách.

Foto: Kateřina Prantlová

Původní areál společnosti ESA

Článek

Od roku 1943 změnila společnost třikrát název a pětkrát logo.

Poválečný vývoj

Prvním výrobním artiklem se staly žehličky a vařiče. Zajímavostí byl rok 1945, kdy se v továrně vyráběly pro říšskou brannou moc telefonní rozdělovače k protitankovým bateriím a první elektrické žehličky.

Největšími historickými milníky byla pro Etu padesátá a šedesátá léta. V padesátých letech došlo ke znárodnění a začlenění podniku do velkého koncernu Elektro Praga Praha, který měl dalších dvacet různě velkých závodů.

V roce 1952 vznikl samostatný podnik Elektro Praga Hlinsko. Z Rýnovic byla do Ety převedena výroba vysavačů a ty se staly na dlouhou dobu hlavním výrobním i vývozním artiklem společnosti. V roce 1960 se zaregistrovala ochranná známka ETA.

 ETA design

V 60. letech měla Elektro-Praga Hlinsko vlastní vývojové a konstrukční oddělení a zaměřila se na design. Tvar vyráběných produktů se řídil požadavky zákazníků.

Vedoucí osobou tohoto období se stal architekt Stanislav Lachman, dvorní designér Ety a postupem času i designér světového jména. Jeho nejznámějšími návrhy zůstaly mixér ve tvaru kalichu z roku 1954 a fén tvaru laserové pistole z roku 1956. V roce 1973 přišel Lachmanův nejkontroverznější návrh – žehlička ETA 211 s největší žehlící plochou té doby. Firma postupně získala dominantní postavení na trhu elektrospotřebičů v celém tehdejším Československu.

 ETA v  90. letech minulého století

Po revoluci v roce 1989 se Elektro-Praga Hlinsko opět stala akciovou společností a prošla kupónovou privatizací. Největší podíl v ní získaly privatizační fondy velkých bank, které ji řídily až do roku 2001. V roce 1996 byl název změněn na ETA a.s.  

Současnost

Od roku 2007 byla společnost ETA vlastněna investiční skupina Benson Oak Capital, která začala s restrukturalizací a postupným omlazováním společnosti. Pokračovala i nadále na vlastní designérské tradici spoluprací s návrhářem Zdeňkem Veverkou. V říjnu 2011 firmu získal současný majitel řetězce elektroprodejen Euronics, společnost HP Tronic Zlín. Česká značka tak i nadále zůstává v českých rukou.

Produktovou řadu společnosti ETA tvoří na 220 produktů. Většina výrobků je výsledkem vlastního projektového vývoje. Základem sortimentu ale v ETA i nadále zůstávají vysavače. A protože se nemá za co stydět a protože součástí výrobního závodu je i zkušebna, ETA jako jeden z velmi mála výrobců ve svých materiálech uvádí nejen příkon vysavače, ale i jeho sací výkon.

ETA při příležitosti sedmdesátého výročí představila novinku z kategorie sáčkových vysavačů GENEROSO s prodlouženou zárukou na 70 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám