Hlavní obsah

Elixír mládí ukryl do muzea

Novinky, Milan Turek

„Hračky, které jsem si jako malý kluk přál, jsem začal sbírat až v dospělosti. Vrátil jsem se tak do dětství a to může udělat každý, kdo k nám přijde - rázem se stane opět dítětem. Jsou elixírem, který nás omlazuje,“ říká majitel jabloneckého Muzea Hraček Jiří Vavřín.

Foto: Milan Turek

Majitel muzea dovede poutavě vyprávět o všech hračkách

Článek

Vystavené exponáty Muzea Hraček zapůsobí jako elixír mládí a rázem se z dospělých i seniorů stanou děti. Muzeí s hračkami není mnoho, na severu Čech takové krásné muzeum je v nenápadném domě v Jablonci nad Nisou. 

Už při vstupu se návštěvník ocitne ve škole z padesátých let. Sklápěcí sedadla, kalamáře a žlábky na psací náčiní. Ze škol mizely rákosky, kříže a břidlicové tabulky. Místo učitelů nastoupily „soušky“ a obraz prezidenta.

Mezi hračkami se s majitelem potkáte, když vypráví o historii transoceánské lodi Queen Mary, jejíž model z filmu Amerika je mezi exponáty. Autor vdechne hračkám i kus kouzla, kterým dovede překvapit. Kolotoč roztočí po vyslovení zaklínadla: „Kouzlo neprozradím, neměl bych pro návštěvníky žádné překvapení,“ říká, a aby měl neustále v zásobě různé příběhy nebo informace z minulosti, neustále hledá v pramenech o hračkách a hlavně studuje historii.

„Snažil jsem se shromáždit hračky převážně z období od roku 1940 do roku 1989, z doby našich babiček a dědečků, ale u nás i starší unikáty,“ říká. Hračky zde najdou jak kluci, tak děvčata. Kluci budou nadšeni ze sbírky modelů aut, stavebnic nebo vláčků. Pro děvčata jsou pak připraveny panenky a kočárky. Jablonecko bylo krajem, kde se vedle skla a bižuterie vyráběly i hračky. Byly většinou ze dřeva, které poskytovalo možnost snadného opracování.

Na devadesáti metrech lze najít: 3000 hraček, nejstarším exponátem jsou anglické dřevěné kostky kolem roku 1890, jeden z nejznámějších exponátů je model lodě Queen Mary, který si zahrál ve filmu Amerika. Velikost modelu je 185 cm a stavěli ho jablonečtí modeláři (klub Admirál).

Model lodi závodil v roce 1969 na jablonecké přehradě, svítilo na něm 200 světel a poháněla ho autobaterie. Loď v roce 1933 v Anglii poprvé vyplula a dnes je v Kalifornii  jako hotel, k luštění je v muzeu 20 kusů hlavolamů, aut různých velikostí je ke třem stům, panenek  je sedmdesát, ze svazu žen, má muzeum 50 panenek, nasbíraných za dvacet pět let.

„V našem muzeu si mohou návštěvníci prohlédnout historické hračky, s nimiž si hráli rodiče a prarodiče dnešních dětí. Nezapomněli jsme ani na školu a jedna místnost je jako školní třída z období kolem roku 1950. Jsou tu školní potřeby a celé třídě vévodí katedra s paní Souškou u tabule. Katedra slouží k luštění hlavolamů. Na stěně jsou obrazy malíře pravěkých zvířat Zdeňka Buriana, které visívaly snad v každé třídě. Lavice měly otvor na kalamáře s inkoustem. Lotříci, kteří seděli za některou z dívek, si neodpustili namáčet jejich copy do inkoustu,“ prozrazuje majitel návštěvám, aby připomenul, že naši předkové nebyli žádní andílci.

„Byla by škoda, abychom si nepřipomínali dovednosti lidí, kteří se podíleli na vytváření hraček. Zastoupeni mají výrobci z okolí Jablonce nad Nisou, kteří dnes již neexistují. Přijďte ochutnat náš elixír mládí a ukázat svým potomkům s čím jste si hráli vy i vaši předkové,“ vzkázal Jiří Vavřín, skromný člověk a bohatý svým duchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám