Hlavní obsah

Elitní velitelé vyměnili uniformy za sportovní oblečení

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Červené barety uspořádalo v sobotu 28. června 2. ročník pochodu Po stopách 22. výsadkové brigády. Tento ročník nesl název po druhém veliteli pplk. Miloslavu Juříčkovi. Že byl o akci veliký zájem a akce byla úspěšná, svědčí i účast téměř tisícovky sympatizantů a pořadatelů.

Foto: Michal Mucha

Druhý velitel VÚ 8280 plk. Miloslav Juříček. Jeho jméno neslo čestný název 2. ročníku pochodu.

Článek

Nad UVZ Hamry a přilehlém okolí se to hemžilo červenými barety. „Byl to naprosto skvělý a neopakovatelný víkend, sešli jsme se zde s kamarády poprvé od vojny po 45 letech,” svěřil se jeden z účastníků pochodu, který dal dohromady 12 kamarádů, kteří v letech 1967 – 1969 sloužili u této jednotky.

Vážnost akce a její sportovní charakter posvětili svoji osobní účastí i bývalí velitelé VÚ 8280 Prostějov včetně Náčelníka generálního štábu AČR a devátého velitele v pořadí, který této jednotce velel, arm. gen. Petra Pavla. Pozvání přijal i primátor města Prostějov Miroslav Pišťák, který byl rovněž hlavním partnerem pochodu.

Záštitu nad celou akcí převzala 601. skupina speciálních sil generála Františka Moravce. Velkou oporou pro pořadatele byl další partnerem pochodu - Klub výsadkových veteránů Prostějov. Pochodníci se tak mohli setkávat na stanovištích s bývalými kolegy či veliteli.

K dnešnímu dni velelo této elitní jednotce s působností v Prostějově 13 velitelů. Přítomno bylo 10 velitelů a vdova po prvním veliteli Františku Mansfeldovi paní Věra Mansfeldová. „Je to pro nás velká čest, že přijali pozvání takřka všichni velitelé a nesmírně si toho vážíme,“ řekl předseda sdružení Jindřich Starý jun.

Letos obdrželi účastníci pochodu navíc i bulletin nazvaný Stopy 22. výsadkové brigády. Tuto publikaci zpracoval Miloslav Juříček jako svůj příspěvek všem stopařům, kteří šli ve šlépějích všech výsadkářů, kteří na těchto místech cvičili. A tak jako loni, tak i letos si z pochodu odnášeli kromě zážitků a puchýřů i pamětní odznak na stuze s vyobrazením druhého velitele.

„Když naše občanské sdružení vznikalo, dali jsme si za cíl, že budeme propagovat různými formami historii a tradice výsadkových jednotek a výsadkových vojsk a budeme oslovovat širokou veřejnost. A myslím si, že se nám to daří,“ konstatoval předseda Starý.

„Je skvělé, že tyto akce neoslovují jen výsadkové veterány, jak by si na první pohled mohl někdo myslet, ale především mladou generaci - a to je dobře,“ doplnil jeho slova další organizátor Michal Mucha.

Občanské sdružení Červené barety připravuje do budoucna spoustu projektů, některé už spustilo. Jindřich Starý k tomu dodává: „Věříme, že se v lidech opět objeví nějaká hrdost a příslušnost k něčemu a že najdou a objeví ty svoje vzory. Protože osobností máme v historii opravdu hodně.“ A skromně dodává: „Mou největší osobností a vzorem je můj otec.“

Největším oceněním pro pořadatele byla asi SMS zpráva od náčelníka Generálního štábu AČR arm. gen. Petra Pavla napsaná po akci, která pořadatelům dodala pořádnou chuť do další práce. Napsal: „Jindro a Michale, velký dík a uznání za organizaci opravdu skvělé akce. Měl jsem z toho moc příjemný sportovní a hlavně lidský zážitek. Ať se vám daří.“

Reklama

Výběr článků

Načítám