Hlavní obsah

Elektronická aukce je jednou z možností, jak ušetřit za plyn či elektřinu

Novinky, Ivona Karvinen

Voda, elektřina, zemní plyn, to jsou zdroje energie, bez kterých si nedokážeme představit svoji existenci, zároveň však za ně utrácíme nemalé finanční částky. Většina z nás se domnívá, že jediným způsobem, jak můžeme snížit pravidelné měsíční výdaje, je omezení spotřeby energií.

Foto: Jakub Ludvík

Ing. Miroslav Zelený, starosta MČ Praha 5

Článek

Praha 5 uspořádá aukci na půdě radnice a jednou z podmínek je, že účast v dražbě bude pro domácnosti i podnikatele z Prahy zdarma.

„V době volného trhu nevidím důvod, proč by měly mít firmy a podniky nižší ceny elektřiny a plynu než samotné domácnosti. Věřím, že pomocí aukce získají naši občané lepší podmínky, než měli dosud. Zároveň čím víc lidí do aukce vstoupí, tím větší tržní podíl budou pro dodavatele představovat. A o to levnější ceny poskytovatelé nabídnou, aby získali nové klienty,“ uvedl starosta Prahy 5 ing. Miroslav Zelený.

Co je to e-Aukce?

Elektronická aukce, nebo také e-Aukce, je princip obchodování provozovaného ve virtuálním prostředí a funguje podobně jako dražba, pouze s tím rozdílem, že dodavatelé snižují své ceny. Větší množství zájemců - domácností nebo podnikatelů - sdruží svou poptávku po elektřině a plynu do jednoho velkého balíku a nabídnou jej všem dodavatelům na trhu v e-Aukci.

Aukce probíhá elektronicky na internetu. Dodavatelé vidí množství poptávané energie v jednotlivých tarifech, nejnižší cenu a svou cenu, kterou můžou dále snižovat, dokud aukce neskončí. Nevidí, jaké odběratele draží, nevidí konkurenty, ani kolik jich je. Vše je anonymní a bez možnosti jakéhokoliv ovlivnění.

Jak se přihlásit do e-Aukce?

Přijďte na jedno z kontaktních míst a s sebou přineste kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem, a to včetně všech dodatků a obchodních podmínek a také kopii ročního vyúčtování spotřeby elektřiny a plynu. Podklady od vás zkontrolujeme, převezmeme a uzavřeme s vámi smlouvu, která vám zajistí účast v e-Aukci. Pozor, smlouvu s námi musí vždy podepsat člen rodiny, který je i na smlouvách s dodavateli.

Kam pro informace?

Veškeré informace získáte na kontaktních místech od 6. do 31. května 2013:

· Infocentrum Štefánikova, Štefánikova 13-15 - od pondělí do pátku od 13 do 19 hodin

· Poliklinika Barrandov, Krškova 807/21, odbor sociální - každé pondělí, středu a pátek od 13 do 19 hodin

· Základní škola Tyršova, U Tyršovy školy 1/430 - každé úterý a čtvrtek od 14 do 18 hodin

Kontaktní osoba: Mgr. Jakub Šafránek Hotlinka: 775 933 823 (poplatek za hovor podle vašeho tarifu) E-mail: jakub.safranek@ecentre.cz www.praha5.cz| www.safranek-ecentre.cz | www.ecentre.cz

Beseda

V úterý 14. května se od 16.30 hodin uskuteční setkání se zástupci společnosti eCENTRE a starostou Prahy 5 Ing. Miroslavem Zeleným v sále ZMČ Praha 5, Štefánikova 13/15, 6. p., kde získáte podrobné informace k chystané e-Aukci elektřiny a plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám