Hlavní obsah

Elektrobus Ekova Electron jezdí v ostravských ulicích

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní podnik Ostrava testuje zajímavý typ elektrobusu, výrobek vlastní dceřiné společnosti Ekova Electric a.s. názvem Ekova Electron. Od úterý 7. února je pravidelně vypravován na autobusovou linku číslo 38.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.2.2017 Elektrobus Ekova Electron jezdí v ostravských ulicích. Na zastávce Konzervatoř na Českobratrské ulici.

Článek

Autobusová linka číslo 38 vyjíždí z trolejbusové a autobusové smyčky na náměstí Republiky. Projíždí Ostravou po Českobratrské ulici, dále po Sokolské třídě k mostu Miloše Sýkory, okolo ústředního hřbitova, Hranečníku až na zastávku Nová huť Zářičí a zpět.

Vzhledem k tomu, že na této lince jezdí i elektrobusy z vlastního vozového parku dopravního podniku, umožní  testování Electronu vzájemné srovnání jejich provozních vlastností. Zapůjčené vozidlo je zajímavé především netradičním umístěním trakčních motorů v zadních nábojích kol.

„Stejnou možnost prezentovat elektrobus jsme v minulosti dali i dalším producentům. Nyní se shodou okolností jedná o výrobek naší dceřiné společnosti Ekova Electric. Jsem zvědav, jaké zkušenosti s ním získáme,” uvedl předseda představenstva Dopravního podniku Daniel Morys.

Technické parametry elektrobusu Ekova Electron:

Zapůjčený Ekova Electron je stoprocentně elektrický nízkopodlažní autobus. Dosahuje délky 11,980 m, šířka 2,550 m, výška 3,270 m. Rozvor náprav 5,940 m. Celková hmotnost 18 000 kg. Trakční akumulátory - LiOn, 265 kWh, maximální celková obsaditelnost 90 osob,  stojící 60 - 62 osob. Počet sedadel 28 - 30. Motory v nápravě Ziehl Abegg (2 x 113 kW, snychronní motory s kapalinovým chlazením).

„V rámci plánované obnovy vozového parku bude v následujících letech pořízeno až 40 nových elektrobusů, které se stanou součástí nedávno zveřejněné strategické vize provozovat v ostravské MHD do roku 2020 vozidla bez motorů spalujících naftu,” dodal ředitel Dopravního podniku Ostrava a.s. Daniel Morys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám