Hlavní obsah

Ekonomickou fakultu možná čeká v Ostravě změna adresy

Novinky, Jan Grossmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokou školu báňskou čeká v následujících dnech a týdnech klíčové rozhodnutí o tom, jestli jedna a jediná netechnická fakulta z jejího bohatého portfolia získá jinou trvalou adresu. S informací přišel univerzitní web.

Článek

Vysoká škola báňská platí za klenot technického vzdělávání v celé republice. Stojí v Ostravě, tedy ve městě postaveném pro hutní, strojírenský a těžební průmysl, kam míří drtivá většina absolventů univerzity. Funguje tak jako zásobárna technicky vzdělaných a talentovaných absolventů či kvalitních lidských zdrojů, které si o nezájem a slabou poptávku na pracovním trhu ze strany prosperujících společností rozhodně nemohou stěžovat.

Technická univerzita se skládá dohromady se sedmi fakult, z nichž se všechny kromě jedné vyskytují v její nejlidnatější městské části Poruba. Osamělou a do jisté míry zanedbávanou popelkou je ekonomická fakulta odlišující se mj. vzdálenějším akčním rádiem, v porovnání se zbývající šesticí, jelikož sídlí v samotném centru města.

Nyní se ovšem pomalu schyluje k eventualitě změny působiště ekonomky znamenající přidělení nové adresy a připojení se do kolektivu ostatních fakult nahromaděných na jednom místě porubského univerzitního kampusu.

Zastaralé a nedůstojné prostory současné budovy fakulty v Moravské Ostravě už neodpovídají standardům prestižní univerzity. Podmínky pro komfortní a velkorysé vzdělávací útočiště jsou už dnes pouze archivní a vybledlou vzpomínkou z dob, kdy školní infrastruktura byla ještě reprezentativním místem, kde vychovávala rodiče současných studentů a čerstvých absolventů.

O tom, jakým směrem se technicky zdánlivě méně se profilující fakulta vypraví, a jestli se stane součástí "státu ve státě" za hluboké totality vybudovaného a v nedávné době nadčasově zmodernizovaného kampusového kolosu s veškerým sociálním, sportovním a společenským vyžitím a kolejním ubytováním, nebo se její útroby a interiérové zázemí zrekonstruují a vše zůstane při starém, bude jasno do letních prázdnin.

Škola uspořádala vnitrouniverzitní anketu zaměstnanců a studentů všech sedmi fakult, z níž se bezmála 70 procent vyslovilo pro stěhování do areálu univerzitního městečka v Porubě. „Asi bych byla raději pro Porubu, jak kvůli studiu, tak pro mě kvůli dojíždění z Budišovic,” svěřila se studentka druhého ekonomické fakulty ročníku Denisa Pyšová. „Já jsem absolvovala loni, ale kdybych si měla vybrat, tak určitě Porubu,” přispěla názorem bývalá studentka ekonomky Kateřina Dutková, která dnes poskytuje finanční a poradenské služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám