Hlavní obsah

Edukační program k výstavě Zářivý krystal zaujal i mladé výtvarníky z Frýdku-Místku

Novinky, Josef Zajíc

V Domě umění Galerie výtvarného umění v Ostravě probíhá od 3. října výstava plná linií, křivek, čar a barev Zářivý krystal - Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013 Průniky, Střety, Přesahy. V edukačním programu mladé výtvarníky seznámila s umělcem, jeho tvorbou a hrou s barvami Jana Sedláková.

Foto: Josef Zajíc

Zářivý krystal v Domě umění v Ostravě. Edukační program pro děti.19.11.2014

Článek

K výstavě jsou pořádány komentované prohlídky, při kterých odborníci GVUO vysvětlují dílo Bohumila Kubišty a vliv na další moderní umělce, kteří¨, byť po svém, v jeho odkazu pokračovali.

Ve středu 19. listopadu připravila Mgr. Jana Sedláková pro mladé výtvarníky ze Základní umělecké školy ve Frýdku-Místku zvláštní program, ve kterém nejprve děti seznámila s dílem Bohumila Kubišty a s jeho zálibou - "hrou s barvami".

Žáci prošli všemi sály, ve kterých jsou vystaveny obrazy Bohumila Kubišty a jeho 38 mladších kolegů, kteří na jeho dílo svým výtvarným stylem navazovali.

V jednom ze sálů děti dostaly čtvrtky papíru a pastely, aby své pocity a vjemy, které v nich zůstaly, představily v praktické části.

Děti si nejprve zvolily barvy, které v nich inspirují dobrou náladu, optimismus a pozitivní pohled. Na výkres pak téměř ze zavřenýma očima kreslily abstraktní obrazec, který vyjadřoval tyto pozitivní vjemy. Pak si zvolily barvy negativních vjemů a opět kreslily čáry, které v nich tyto pocity vyzařovaly. Průvodkyně jim vysvětlila vztahy těchto barev a tzv. doplňkové barvy.

Závěrem programu si mladí výtvarníci nakreslili svůj abstraktní obraz, který byl motivován výstavou, obrazy a vlastními pocity, které v průběhu výkladu získali. Svůj obraz si každý autor pojmenoval a pak vysvětlil, co ho vedlo k užitému názvu.

„Motivační a edukační program děti velmi baví, jsou ukázněné, mají dotazy, jsou překvapené až udivené z krásných obrazů, které někdy viděly poprvé. Dobré zkušenosti mám v práci s dětmi v předškolním věku, ty tvoří spontánně a jejich dílka tomu odpovídají. Máme pro každého účastníka přichystané doprovodné listy, ve kterých si kreslí a samostatně tvoří,” sdělila po prohlídce Mgr. Jana Sedláková.

„Přestože děti ze základní umělecké školy - obor výtvarná výchova mají základy o výtvarném umění, zlatém řezu, kombinaci barev a dalších souvislostech, byla naše účast zde přínosem. Tolik vzácných obrazů Bohumila Kubišty a dalších jeho pokračovatelů už dlouho na jednom místě neuvidí,” spokojeně konstatovala Mgr. Andera Sibinská, učitelka ZUŠ na Hlavní ulici ve Frýdku-Místku.

Komentované prohlídky, workshopy a výtvarné dílny k výstavě Zářivý krystal pokračují i nadále. Výstava potrvá do 4. ledna 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám